Small is beautiful, píše papež na Mezinárodní fórum lokálního rozvoje

14.10.2015 

“Co je malé, to je milé” (”Small is beautiful”) – papež František si vypůjčil slova německého ekonoma Ernsta Friedricha Schumachera, aby zdůraznil, že v ekonomii především záleží na lidech a na lokální úrovni. Místní hospodářský rozvoj je nejpatřičnější odpovědí na výzvy, které klade globalizovaná a ve svých výsledcích často krutá světová ekonomie, píše Svatý otec turínskému primátorovi Fassinovi. Severoitalská metropole v těchto dnech (13.-16.10.) hostí III. Mezinárodní fórum místního rozvoje (foto).

Papež se vrací ke své promluvě před Valným shromážděním OSN (25.9.2015), ve které vyjmenoval základní pilíře integrálního rozvoje: vlastní příbytek, důstojná a náležitě placená práce, dostatek obživy a pitná voda, náboženská svoboda, svoboda ducha a vzdělání. Pokud chceme těchto cílů dosáhnout, dodává ve svém dnešním poselství, musíme pracovat na lokální rovině. Důraz na místní dimenzi je hlavní cestou při etickém rozlišování a při utváření skutečně svobodných podniků, nezatížených ideologiemi a politickými manipulacemi. Namísto zisku za každou cenu a neustálé obchodní expanze usilují takovéto lokální firmy o službu všem a začlenění vyloučených lidí do společenského života.

“Co je malé, to je krásné a výkonné”, uzavírá papež František své poselství na turínské fórum a odkazuje ke křesťanské sociální nauce – zejména encyklice Rerum novarum papeže Lva XIII. a jejímu prohloubení v díle bl. Giuseppeho Toniola a o. Luigiho Sturza.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.