Kardinál Souraphiel: Na synodě hledáme lidštější a křesťanštější pastorační přístup

19.10.2015 

„Doufejme, že výsledky práce ve skupinách budou vedeny v tom duchu, že univerzálnost katolického učení zůstane zachována a zároveň se dostane pastorační pozornosti mnoha rodinám, které ji očekávají,“ říká etiopský kardinál Berhaneyesus Souraphiel, arcibiskup Addis Abeby.
Žijeme v době ideologických krizí pohledu na člověka, jako je například gender, ale to, co nás naučil Pán, se nezmění, nejsme tady proto, abychom měnili učení církve, dodává:

Manželství je mezi ženou a mužem, a život musíme respektovat vždy a všude, od početí po přirozenou smrt. Toto je učení církve. Jsou tady ale nové problémy, které si zaslouží pastorační vedení. Jak mluvit s rozvedenými podruhé či potřetí sezdanými? Snažíme se najít pastorační přístup, který by byl lidštější a také křesťanštější.
Na úrovni magisteria bude všechno univerzální a stejné. Ale v pastoračním přístupu Svatý otec například už rozhodl, že procesy nulity se budou řešit v místních církvích. Nemusí všechno projít přes Řím a není nutné očekávat odpověď z Říma. V tomto smyslu se tedy byrokratická cesta může zkrátit Učení tedy zůstávají stejné pro všechny, ale pastorační přístupy mohou být různé,

říká etiopský kardinál.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.