Na světě je 1 miliarda 254 milionů katolíků

21.10.2015 

U příležitosti Světového dne misií, který se slavil na třetí říjnovou neděli, připomněla agentura Fides – spojená s Kongregací pro evangelizaci národů - aktuální statistiky katolíků na světě. Zakládají se na údajích z Statistické ročenky církve (Annuarium Statisticum Ecclesiae), obsahující údaje shromážděné k 31. lednu 2013.

Na všech kontinentech pokračuje nárůst populace. Celosvětově činí přírůstek 70,5 milionu, z toho nejvyšší, téměř 28 milionů byl zaznamenán v Asii. Stejně tak počet katolíků na světě vzrostl ve sledovaném roce o téměř 25 milionů, a blíží se tak 1 miliardě 254 milionům, což představujeme celou jednu pětinu celosvětové populace. I tento růst se týká všech částí světa s výjimkou Oceánie, v největší míře ovšem Ameriky.

V roce 2013 vzrostl také v globálním měřítku počet kněží – o více než tisíc (1035). Při bližším pohledu však jde o nárůst zejména v Africe a v Asii, zatímco v Evropě jich nadále ubývá. O více než tisíc (1091) přibylo také trvalých jáhnů a o pět tisíc vzrostl počet laických misionářů. Celosvětově se oproti tomu snížil počet seminaristů. Jediným kontinentem, kde jich přibylo zůstává Afrika.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.