Islámský stát? Nikoli, nadnárodní byznys

21.10.2015 

O čem se nemluví

Na příjezdové cestě k východosyrskému ropnému poli Al-Omar se kamiony řadí do dlouhé fronty, která může dosahovat až šesti kilometrů. Čekají až měsíc, aby od tzv. Islámského státu nakoupily surovou ropu, jejíž cena se v závislosti na kvalitě pohybuje od 20 do 45 dolarů za barel. List Financial Times, citovaný katolickým týdeníkem Tempi, přinesl reportáž o byznysu, který pseudostátu vynáší půldruhého milionu dolarů denně. Probíhá za denního světla a před zraky všech. Podél silnice vedoucí k ropnému poli dokonce vyrostly stánky, které čekajícím kamionistům prodávají občerstvení. Daesh těží ropu na dalších osmi místech (foto) a je schopen vyprodukovat až 40 tisíc barelů denně. Spojené státy americké dobře znají všechna naleziště, protože nad nimi měsíce přelétaly. Přesto z více než 10 tisíc amerických bombardování pouze necelých dvě stě zasáhlo ropnou infrastrukturu, která islamistům zajišťuje přežití, vyzbrojení a denní žold pro bojovníky – 100 dolarů na hlavu spolu s drogami a viagrou.

Kdo však od pseudostátu nakupuje?, ptá se finanční deník, aby si vzápětí odpověděl: Všichni. Přátelé i nepřátelé, včetně tzv. povstalců, kteří by teoreticky měli proti islamistům bojovat. Prodejních mezičlánků je mnoho a pocházejí převážně z Iráku a Sýrie. Podle výpovědí iráckých obyvatel byla kupříkladu v ropných polích Ajil a Allas zahájena těžba ještě téhož dne, kdy je tzv. Islámský stát dobyl. „Přivedli s sebou odborníky, kteří se ihned ujali těžby, a další, kteří se zabývali finančními záležitostmi“, vysvětlil listu Financial Times jeden z místních šejků. „Z Mosulu a Kirkúku přijížděly stovky kamionů denně. Ačkoli islamisté tato ropná pole drželi pouze deset měsíců, vydělali na nich 450 milionů dolarů“, dodává. Kvetoucí byznys vyžaduje kompetentní síly, a tak není divu, že mnohým odborníkům přicházejí lákavé nabídky. „Nabídli mi jakoukoli pracovní pozici s tím, že si budu sám určovat plat. Nakonec jsem jim nedůvěřoval“, vypráví syrský technik z Deir Ezzor. Podle jiných zdrojů je současným ředitelem rafinerie v iráckém Qayyara egyptský inženýr, který dosud uplatňoval své profesní znalosti ve Švédsku.

Daesh ovšem nežije pouze z ropy, nýbrž z mnoha dalších, různorodých a pochybných zdrojů. Profesorka Louise Shelleyová, autorka knihy „Špinavý spletenec – korupce, kriminalita a terorismus“, v rozhovoru pro Spiegel International (leden 2015) přirovnává tuto organizaci ke zločinnému spolčení. Obchody tzv. Islámského státu sahají od ropy přes pašování cigaret po prodej pornografie, od černého trhu s uloupenými uměleckými díly a padělky CD A DVD nosičů po prodej falšovaných dokladů zahraničním bojovníkům. Samozřejmě nechybí obchodování s drogami, zbraněmi, a – bohužel – také s lidmi, které se sytí opakovanými únosy. To vše samozřejmě islám nepovoluje. Podle Shelleyové si pseudostátní útvar vyložil muslimskou víru tak, aby vyhovovala a ospravedlňovala jeho činy. Jak odbornice tvrdí, do obchodování jsou zapojeny západní státy (pro německý list cituje případ zpronevěry v Afghan Bank, odkud miliony dolarů takzvaně „protekly“ Německem), které přehlížejí propojení organizovaného zločinu s nadnárodním terorismem. Islámský stát zkrátka funguje jako velká firma, uzavírá novinářka.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.