Sympozium o pronásledování křesťanů v Iráku a Sýrii

22.10.2015 

„Genocida křesťanů,“ tak bylo nazváno sympózium organizované 19. října v budově italského parlamentu. Věnováno bylo situaci křesťanů v Sýrii a Iráku. Podle dostupných statistik bylo 450 tisíc syrských křesťanů přinuceno opustit domovy kvůli občanské válce a násilí ze stranu tzv. Islámského státu. Také v Iráku vyhnalo násilí 120 tisíc křesťanů z Mosulu a z planiny Ninive do iráckého Kurdistánu.

Sympózia se zúčastnili katoličtí patriarchové z Blízkého východu přítomní v Římě na synodě o rodině. Představitel katolíků syrského obřadu Ignác Josef III. Younan znovu zopakoval, že nejvyšší cenu za konflikty na Blízkém východě platí ti nejslabší, totiž právě křesťané. Pokud se situace v dohledné době nezmění, není šance na to, aby tam mohli zůstat. Hovoří chaldejský patriarcha Louis Raphael Sako:

Hrozí, že země Blízkého východu - jako Irák a jako Sýrie – budou zpustošeny. Je to nebezpečí, kterému jsou vystaveni křesťané. Jsou pronásledováni – a je nutné to vyslovit – pro své náboženství. Proto odcházejí za hranice. V situaci této tragédie je potřeba velké lásky, vždyť je to naše vlast, naše země, naše historie! Proč jsem já, jako Iráčan pronásledován? Jsem obyvatel Iráku, náboženství s tím nesouvisí. Proto jsem řekl, že je naprosto nutné prosadit odluku náboženství a státu,“ uvedl patriarcha Sako.

Na setkání v budově italského parlamentu vystoupil také melchitský patriarcha Řehoř III. Laham. Připomněl, že Sýrii už opustila polovina lékařů, a více než 1400 kostelů bylo zničeno.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.