Pákistánská křesťanka odmítla sňatek s muslimem, byla zapálena

30.10.2015 

Pákistánská křesťanka byla polita benzínem a zapálena za to, že odmítla sňatek s muslimem a přestup na islám. Dvacetiletá Sonia Bibi z Multanu bojuje o život, její tělo je z 80% těžce popálené. Pachatel zločinu byl zatčen, lze ovšem očekávat, že trestu nakonec unikne, neboť jde o vlivného člověka.

Drama křesťanské dívky opět upozornilo svět na násilí, jemuž jsou vystaveny ženy náboženských menšin nucené k sňatku s muslimy. Odhaduje se, že v Pákistánu dochází každoročně k uzavření nejméně tisíce podobných svazků. Jejich oběťmi jsou nejčastěji nezletilé dívky z chudých rodin. Jsou znásilňovány, bity, nuceny k nejtěžším pracím a zároveň vydírány. Pokud se vzbouří nebo dokonce obrátí na policii o pomoc, negativně to dopadne na jejich nejbližší. Všeobecně proto panuje klima mlčení, tím spíš, že policie se staví na stranu pachatelů, a zastrašovaní svědkové po čase ustupují od svých prohlášení.

Organizace pro lidská práva předložily v pákistánském parlamentu návrh zákona zakazující nucené konverze, s kterými tyto praktiky souvísí. Nemají však nejmenší šanci na úspěch, protože práva etnických a náboženských menšin jsou v tomto islámském státu stále více omezována.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.