Biskupové USA: slučovat problematiku homosexuálních svazků a rodin bylo nešťastné

30.10.2015 

„Nejsme pouze církev, která učí, nýbrž také církev, která rozlišuje,“ komentuje arcibiskup Blase Cupich z Chicaga zasedání poslední synody. Podobně na ni pohlíží také kardinál Donald Wuerl z Washingtonu. Podle něj byla synoda školou vnitrocírkevního dialogu a otevřeného vyjadřování názorů. Podle obou amerických hierarchů právě upřímná výměna názorů a umění přijímat různorodost při zachování jednoty v zásadních otázkách, je jedním z nejdůležitějších plodů nedávno zakončené Synody biskupů o rodině.

Podle kardinála Wuerla je poselství synody pro rozvedené pozváním, aby navzdory tomu, že jejich život není v plné shodě s ideálem evangelia, nerezignovali na úsilí o dokonalost a nesituaovali se mimo církev. Pokud jde o problematiku homosexuálů, washingtonský kardinál označil za chybu loňské synody, že debata o postoji církve k této skupině byla spojena s otázkou stejnopohlavních svazků, což – jak dodal – zanechalo jistou pachuť. Proto letošní synoda tuto chybu již neopakovala.

Arcibiskup Cupich k tomu podotýká, že je vždy nutné naslouchat těm, kdo prožívají obtíže a teprve po bezprostředním kontaktu s nimi rozhodovat, jakým způsobem lze pomáhat. Jinými slovy: vidět, zhodnotit, konat – shrnul výsledky synody arcibiskup Cupich.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.