Římský biskup sloužil zádušní mši za všechny zesnulé

1.11.2015 

V předvečer Vzpomínky na všechny věrné zemřelé, tedy odpoledne na slavnost Všech svatých, sloužil Petrův nástupce jako obvykle zádušní mši na hlavním římském hřbitově Campo Verano. Tradici zdejších papežských bohoslužeb v tento den založil Jan Pavel II. Také včera se tisíce lidí shromáždily na prostranství před hřbitovem, který sousedí s bazilikou sv. Vavřince za hradbami, aby se modlily za své drahé zesnulé.

Přítomen byl rovněž nový primátor Říma či přesněji zvláštní komisař, Francesco Paolo Tronca, který se včera ujal svého úřadu poté, co předchozí primátor Ignacio Marino musel odstoupit v důsledku vyšetřování rozsáhlé defraudace sociálních fondů na římském magistrátě, kdy se ocitlo ve vyšetřovací vazbě třicet tamějších úředníků. Italskou vládou dosazený komisař města Řím se po bohoslužbě setkal osobně s římským biskupem Františkem, jak bývá každoročně při této příležitosti zvykem.

Svatý otec přijel na římský hřbitov před 16 hodinou. Před bohoslužbou položil symbolicky na hrobku jedné římské rodiny bílou růži jako připomínku všech, které si v těchto dnech věřící připomínají návštěvou na hřbitovech.

Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království. Může nás napadnout otázka, jak může být šťastný člověk, který je chudý v srdci, jehož jediným pokladem je nebeské království. Důvod spočívá právě v tom, že člověk, který má obnažené srdce a je svobodný od spousty mondénních věcí, je v nebeském království „očekáván“.
Blahoslavení plačící, neboť oni budou potěšeni. Jak mohou být šťastní ti, kdo pláčí? A přece, kdo v životě nikdy nezakusí smutek, tíseň a bolest, nepozná nikdy moc útěchy. Šťastní však mohou být ti, kdo jsou schopni se dojmout, schopni vnímat v srdci bolest, která je v jejich životě a v životě druhých. Takoví budou šťastní! Něžná ruka Boha Otce je totiž potěší a pohladí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.