František vysvětil pomocného biskupa svojí diecéze

9.11.2015 

Církev dnes slaví svátek posvěcení lateránské baziliky a papež František se tam dnes odpoledne vydal slavit liturgii, při níž udělil biskupské svěcení novému pomocnému biskupovi římské diecéze, mons. Angelovi de Donatis.

Petrův nástupce jej jmenoval letos v září, loni kázal na postní duchovní obnově pro papeže a členy římské kurie. Mons. de Donatis byl vysvěcen roku 1980 v diecézi Nardo-Gallipoli a roku 1983 byl inkardinován do římské diecéze. Od roku 1989 je také členem Rytířského řádu strážců Svatého hrobu Jeruzalémského. V římské diecézi bude mít nyní na starosti otázky kněžské formace. Petrův nástupce jej světil společně s kardinálem vikářem římské diecéze Agostinem Vallinim a prefektem Kongregace pro klérus, kardinálem Benjaminem Stellou. Papež František při příležitosti udělování svátosti svěcení nepronáší vlastní homilii, nýbrž předčítá, popřípadě stručně komentuje, homiletický vzor římského pontifikálu, a tak tomu bylo i dnes.

Římská diecéze, jejíž biskup je zároveň pastýřem všeobecné církve, má nyní spolu s nově konsekrovaným mons. Angelem de Donatisem celkem sedm pomocných biskupů, jednoho arcibiskupa a kardinála vikáře. Samotnými záležitostmi římské diecéze se totiž de facto zaobírá kardinál vikář, na kterého deleguje tuto pravomoc Petrův nástupce a kterým je nyní kardinál Agostino Vallini. Úkoly generálního vikáře ve vlastním smyslu pak v římské diecézi plní tzv. arcibiskup vikář, kterým je mons. Filippo Iannone.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.