P. Lombardi: není důvod odvolávat Jubileum

16.11.2015 

Tváří tvář zášti a nenávisti je Svatý rok poselstvím milosrdenství, poselstvím překonávajícím strach. Na pochybnosti, které se vynořily po pařížských atentátech, reaguje ředitel tiskového střediska Svatého stolce, P. Federico Lombardi:

Někteří si kladou otázku, co bude s Jubileem. Ale pozor! Tito vrazi posedlí nesmyslnou nenávistí se nazývají teroristi právě proto, že chtějí šířit teror, hrůzu. Pokud se necháme vyděsit, dosáhli svého prvotního cíle. Proto máme o důvod víc, proč s rozhodností a odvahou odolávat pokušení strachu. Přirozeně je potřeba chovat se moudře a ne nezodpovědně. Život jde ale dál a musíme pokračovat v budování pokoje a vzájemné důvěry. Řekl bych tedy, že za této situace je Jubileum milosrdenství ještě důležitější. Je potřeba šířit poselství milosrdenství, totiž Boží lásky, ze které pramení vzájemná láska a s míření. Právě to je odpověď, kterou je třeba dávat v době, kdy jsme pokoušeni nedůvěrou.

P. Lombardi citoval Jana Pavla II., který mluvil o milosrdenství jako velké Boží odpovědi na temný a hrůzný čas II. světové války, na masakry spáchané totalitními režimy, na šíření nenávisti mezi národy a lidmi. Podobně je tomu dnes, když papež František mluví o rozfázované třetí světové válce. Poselství milosrdenství nás uschopňuje ke smíření, ke stavbě mostů navzdory všemu a dodává nám odvahu lásky, pokračuje P. Lombardi:

Není rozhodně důvod rezignovat na Jubileum nebo mít strach. Jubileum potřebujeme více než kdy dříve. Měli bychom ho prožívat moudře, ale také odvážně a s duchovním odhodláním. A dívat se kupředu s nadějí, navzdory útokům nenávisti. Papež František nás vede a vybízí nás k důvěře v Pánova Ducha, jenž nás doprovází.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.