Al Azhar: Boj proti takzvanému Islámskému státu musí být ideový

17.11.2015 

Proti tzv. Islámskému státu je zapotřebí ideového zápasu, který zapojí poctivé evropské imámy a vychová novou generaci imámů, jež by brzdila extrémistické výklady Koránu, prohlásil šejk Abbas Shoman, vikář egyptské univerzity Al Azhar. Zástupce instituce, která platí za nejvyšší autoritu sunnitského islámu, se tak vyjádřil v rozhovoru pro francouzskou agenturu Afp. Jak zdůraznil, s islámským extrémismem se nelze utkat pouze vojensky, nýbrž především intelektuálně.

Podle Shomanova názoru potřebují Francie a Evropa vůbec umírněné imámy. Je nutné provést kontrolu lidí, kteří vedou náboženský diskurs, prověřit je i jejich postoje. Musíme mít jistotu, že lidé nesoucí náboženskou zodpovědnost nepomáhají šíření terorismu, vyzývá Al-Azhar.

Dodejme, že vrchní imám káhirské univerzity se od samého počátku existence tzv. Islámského státu rozhodně postavil proti tomuto útvaru a ospravedlňování jeho násilných činů pomocí Koránu. Ahmend Al Tajíb letos v Mekce mluvil o nutnosti radikální reformy náboženské výuky islámu, a poukázal na chybné a nejednoznačné pojmy v doslovném výkladu Koránu, jak je praktikují tzv. Islámský stát a jiné muslimské země.

Jak uvedl vikář univerzity Al-Azhar, velký počet Evropanů v řadách tzv. Islámského státu dokazuje, že se na našem kontinentu vzmáhají extrémističtí kazatelé. Nejméně čtyřem tisícům těchto evropských bojovníků chybí islámská výchova a pokud náboženství opravdu praktikují, pak jen krátký čas, a přitom již považují své činy za džihád, tedy „svatou válku“, vysvětlil Shoman. Vikář sunnitské univerzity navrhl, že Al Azhar otevře ve Francii vzdělávací centrum pro tamní imámy, které by se stalo protiváhou fundamentalistických proudů. Požaduje však po francouzské vládě, aby případné vyučující takového střediska chránila před extrémisty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.