Papež František navštíví římskou synagogu

18.11.2015 

Papež František přijal pozvání vrchního římského rabína a navštíví synagogu italského hlavního města. Podle oznámení vatikánského tiskového střediska je návštěva plánována na 17. ledna. Připomíná se rovněž, že František bude po Janu Pavlu II. a Benediktu XVI. už třetím papežem, který do římské synagogy zavítá.
Oficiální potvrzení papežské návštěvy uvítal tiskový mluvčí římské židovské komunity Fabio Perugia. Vidí v ní další etapu rozvoje vzájemných vztahů:

Očekáváme tuto návštěvu opět s radostí. Jde sice už o třetí návštěvu, ale samozřejmě v dějinách je třeba naplňovat krok za krokem a nic není samozřejmé. Je to velké znamení v rámci dialogu, který vyšel od Jana Pavla II., pokračoval s papežem Ratzingerem a nyní se na něj navazuje s papežem Františkem.

Ve světě, kde se jméno Boží zneužívá k ospravedlňování násilí, je takovéto setkání poselstvím pokoje smíření a společné cesty...

Dobré síly tohoto světa se musejí sjednocovat, ve chvíli kdy jsme svědky nelidských tragédií. Myslím, že římský vrchní rabín a papež František najdou během návštěvy společnou řeč také pokud jde o kroky v úsilí o pokoj, které je potřeba učinit pro povzbuzení lidí v dnešní zraněné Evropě. - řekl Vatikánskému rozhlasu mluvčí římské židovské komunity Fabio Perugia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.