Svědectví vydávané Kristu vytváří jednotu

29.11.2015 

Promluva papeže na Evangelikální fakultě, Bangui - Středoafrická republika

Drazí bratři a sestry!

Těší mne, že mám příležitost setkat se s vámi na této Evangelikální teologické fakultě. Děkuji děkanovi fakulty a předsedovi Evangelikální aliance ve Středoafrické republice za laskavé přivítání. Zdravím každého z vás a vaším prostřednictvím s hlubokými city bratrské lásky také všechny členy vašich komunit. Všichni jsme tu ve službách témuž vzkříšenému Pánu, který nás dnes shromáždil; a na základě společného křtu, který jsme obdrželi, jsme posláni hlásat radost evangelia mužům a ženám této drahé Středoafrické země.

Příliš dlouho je váš lid sužován zkouškami a násilím, které působí tolik utrpení. Evangelní zvěst se stává nutnější a naléhavější, neboť je to samotné Kristovo tělo, které trpí ve svých milovaných údech: v chudých Jeho lidu, nemocných, starých a opuštěných lidech, dětech, které už nemají rodiče anebo jsou ponechány sobě samým, bez péče a bez výchovy. A jsou to také všichni ti, kteří jsou raněni násilím a nenávistí na duši či na těle, ti které válka připravila o všechno, o práci, o dům a o jejich nejbližší.

Bůh nečiní rozdíly mezi těmi, kdo trpí. Často to nazývám ekumenismus krve. Všechny naše obce bez rozdílu trpí nespravedlností a slepou nenávistí, kterou rozpoutal démon. A chtěl bych při této příležitosti vyjádřit svoji blízkost a podporu pastorovi Nicolasovi, jehož dům byl nedávno vypleněn a zapálen stejně jako sídlo jeho sboru. V této obtížné situaci nás Pán nepřestává posílat ke všem, abychom projevovali svoji něhu, soucit a slitování. Toto společné utrpení a toto společné poslání představuje prozřetelnostní příležitost k tomu, abychom společně postoupili na cestě jednoty, a jsou toho také neodmyslitelným duchovním prostředkem. Jak by Otec mohl odmítat milost jednoty svým synům, kteří společně trpí a kteří v různých okolnostech společně slouží bratřím?

Drazí přátelé, rozdělení křesťanů je pohoršením, protože odporuje především Pánově vůli. Rozdělení je pohoršením také vzhledem k tolikeré nenávisti a mnohému násilí, které zraňují lidstvo, vzhledem ke spoustě protiřečení, která se staví proti Kristovu evangeliu. Cením si proto ducha vzájemné úcty a spolupráce existující mezi křesťany ve vaší zemi a chci vás povzbudit, abyste na této cestě pokračovali společně ve službě dobročinné lásky. Svědectví vydávané Kristu vytváří jednotu.

Stále více a odvážněji ať se ve vytrvalosti a dobročinné lásce rozmáhá společná služba modlitbě a společná reflexe, hledání lepšího vzájemného pochopení, větší důvěra a větší přátelství s vyhlídkou na plné společenství, ve které pevně doufáme.

Ujišťuji vás, že vás svojí modlitbou budu doprovázet na této bratrské cestě služby, smíření a milosrdenství; cestě dlouhé, ale plné radosti a naděje.
Bůh žehnej vám a vašim komunitám!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.