Jubileum přehledně

4.12.2015 

V tiskovém středisku Svatého stolce byli dnes novináři seznámeni s událostmi a akcemi připravenými pro nadcházející Jubilejní rok milosrdenství, který bude zahájen v úterý 8. prosince. Už 1. prosince se otevřely dveře Poutnického centra na Via della Conciliazione (č. 7), kde mohou poutníci získat informace o všech jubilejních programech, zaregistrovat se k průchodu Svatou bránou, získat vstupenky na všechny velké oslavy, pro které jsou požadovány, a vyzvednout si tzv. testimonium, totiž osvědčení o účasti na Jubileu. Poutnické centrum bude otevřeno každý den, včetně soboty a neděle, od 7.30 do 18.30.

Jak uvedl arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, během velkých jubilejních akcí bude poutníkům k dispozici 800-1000 dobrovolníků. Otevření Svaté brány je naplánováno na svátek Neposkvrněného početí P. Marie, na který letos připadá 50. výročí ukončení II. vatikánského koncilu. Slavnost zahájí v 9.30 minut četba z některých koncilních dokumentů. Při eucharistické slavnosti bude v procesí přinesen evangeliář vytvořený k této příležitosti P. Rupnikem, který je rovněž autorem loga jubilejního roku. Evangeliář bude umístěn na podstavci ve tvaru trůnu, který stál během celého koncilu na oltáři v bazilice sv. Petra, aby zdůrazňoval primát Božího slova.

Pokud jde o samotné otevření Svaté brány, půjde o velmi prostý obřad. Papež požádá o otevření Brány a sám do ní vstoupí. Po něm tak učiní kardinálové, biskupové a zástupci kněží, řeholníků, řeholnic a laiků. Průvod projde Svatou branou a v procesí se odebere až k hrobu apoštola Petra, kde proběhne závěrečný obřad mše svaté. Nakonec papež pronese modlitbu Anděl Páně z okna Apoštolského paláce.

Na večer 8. prosince je připravena jedinečná podívaná na Náměstí sv. Petra. V rámci prezentace nazvané „Fiat lux: osvětlení našeho společného domova“ se budou promítat na průčelí a kupoli Svatopetrské baziliky snímky významných fotografů na téma milosrdenství, lidstvo, příroda a klimatické změny. Představení připravili World Bank Group, Paul G. Allen´s Vulcan Production, nadace Li ka-shing a Okeanos. Akci inspirovala jednak poslední papežova encyklika „Laudato si´“ a jednak světová konference o klimatických změnách právě probíhající v Paříži. Začátek představení je plánován na 19 hod.

V neděli 13. prosince budou poprvé v dějinách jubilejí otevřeny Svaté brány ve všech katedrálách na světě, protože – jak si přál papež František – jubileum milosrdenství má probíhat především v místních církvích. Také Svatý otec v ten den otevře Svatou bránu ve své římské katedrále, v bazilice sv. Jana na Lateránu.

V pátek 18. prosince papež František otevře Bránu milosrdenství v charitním domě „Don Luigi di Liegro“ nedaleko římského hlavního nádraží. Bude to první z gest, která chce papež činit každý měsíc jubilejního roku jako skutky milosrdenství. Arcibiskup Fisichella upřesnil, že tato znamení budou mít podobu soukromých návštěv, aby bylo možné v co největší míře zachovat osobní vztah, blízkost a solidaritu s dotyčnými lidmi nebo institucemi. Papež chce těmito gesty upozornit na chudobu a na marginalizované jevy v naší společnosti.

Počínaje dnem otevření Svaté brány po dobu celého Jubilejního roku se bude na Svatopetrském náměstí recitovat růženec před sochou sv. Petra. V jeho vedení se budou střídat římské farnosti zasvěcené P. Marii, řeholní instituty s mariánskou spiritualitou a některé formační instituty.

Arcibiskup Fisichella informoval rovněž o komunikačních nástrojích připravených pro nevidomé a neslyšící. Vzhledem k tomu, že tento Svatý rok je první v éře internetu a sociálních sítí, je třeba připomenout jrovněž oficiální stránky Jubilea (www.im.va), které umožní sledovat velké událostí v Římě i těm, kdo se jich nemohou účastnit. Za zmínku stojí také portál http://www.vatimecum.com/ spravovaný Papežskou radou pro novou evangelizaci, skrze který budou moci poutníci již brzy rezervovat ubytování a stravování v Římě za přijatelné ceny a získat řadu užitečných informací.

Počínaje Popeleční středou pak budou ze zvláštního papežského mandátu působit tzv. „misionáři milosrdenství“. Jde o více než 800 kněží doporučených lokálními biskupy a jmenovaných Svatým otcem, kteří dostanou pravomoc rozhřešovat hříchy, jejichž rozhřešení je vyhrazené Svatému stolci. Jak zdůraznil arcibiskup Fisichella, jde o kněze pověřené výlučně papežem. Diecéze, které chtějí tyto „misionáře“ pozvat k nějaké příležitosti, se mohou zaregistrovat na seznamu, který bude dán k dispozici biskupům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.