Pravdu o rovnosti všech lidí je nutné neustále opakovat

5.12.2015 

Rasová diskriminace je nepřípustná – už 50 let toto stanovisko Svatého stolce zaznívá na mezinárodním fóru. Svatý stolec patřil k prvním signatářům Konvence OSN z roku 1965 o likvidaci veškerých forem rasové diskriminace.

Stálý vatikánský představitel při úřadech OSN v Ženevě zdůraznil, že každý člověk, bez ohledu na rasu, barvu kůže, národní či etnickou příslušnost se musí těšit stejným lidským právům. Na zasedání komise monitorující činnost států, které přistoupily ke zmíněné konvenci, arcibiskup Silvano Tomasi shrnul působení Svatého stolce, Vatikánského státu a celé katolické církve v této oblasti. Poukázal na to, že všechna vatikánská média v mnoha jazycích hlásají zásady tolerance a neustále odsuzují veškeré projevy rasismu. Jak podotkl, dějiny ukazují, že pravdu o tom, že všichni lidé jsou si rovni a mají stejná práva, je nutné neustále opakovat. Vybídl k tomu, aby tato všeobecně platná morální zásada byla chráněna ve společenském a politickém životě.

Papežský diplomat připomněl, že proti rasové diskriminaci vystupují jednotlivé episkopáty a místní církve v rámci práva zavazujícího na jejich území. Šíření tolerance je také devízou katolických škol a učilišť na celém světě. Více než 116 tisíc různých katolických zdravotnických institucí, včetně pěti tisíc nemocnic, poskytuje lékařskou pomoc bez ohledu na rasu či národní příslušnost. Všechny tyto instituce se angažují v šíření rovnosti, vzájemné úcty a porozumění, stejně jako pokojného soužití různých etnických a rasových skupin.

Arcibiskup Tomasi ocitoval také slova papeže Františka, s nimiž se v roce 2014 obrátil ke sportovcům u příležitosti zahájení mistrovství světa. Řekl tehdy, že sport poskytuje zvláštní lekci tolerance, protože učí ctít jak členy vlastního týmu, tak i protivníky. Vatikánský reprezentant ujistil, že Svatý stolec bude i nadále šířit na mezinárodní platformě smíření, toleranci a přátelství mezi národy a etnickými skupinami.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.