Prohlášení Svatého stolce a Vrchního rabinátu Izraele: Migranti příležitostí, nikoli hrozbou

18.12.2015 

„Migranti a uprchlíci jako hrozba nebo příležitost?“ – tato otázka byla hlavním tématem 13. setkání bilaterální komise Svatého stolce pro náboženské vztahy s judaismem a delegace Vrchního rabinátu Izraele, které se v tomto týdnu (16.-17.12.) konalo v Jeruzalémě. Svatý stolec zastoupil kard. Peter Turkson, předseda Papežské rady Iustitia et Pax, zatímco izraelskou delegaci vedl vrchní rabín města Kirjat Ono, rabi Racon Arusi. „Rozsáhlá humanitární krize, která s sebou přinesla statisíce uprchlíků a žadatelů o azyl, vyzývá židy i křesťany. Mají učinit vše pro to, aby Božímu obrazu, podle kterého bylo celé lidstvo stvořeno, byla zaručena úcta a naprostá podpora mezi migrujícím obyvatelstvem“, stojí v závěrečném společném prohlášení.

Je důležité rozpoznávat v migrantech požehnaný zdroj, který je nutné přijímat, ctít v jeho lidskosti a cenit si ho pro potenciální příspěvěk, kterým může obohatit kladný růst a rozvoj společnosti, čteme dále v textu, který vyzývá zákonodárce, aby zavedli účinnější migrační procedury a brali v potaz oblíbené cílové země migrantů. Židovská delegace na schůzce představila izraelské iniciativy, které řeší problémy uprchlíků a obětí konfliktů.

V rámci setkání obě delegace vzpomenuly na kardinála Jorgeho Mejiu, zesnulého vloni v prosinci, který byl prvním katolickým spolupředsedou bilaterální komise a zasadil se o proměnu vztahů mezi židy a katolíky, ve shodě s koncilní deklarací o vztahu k nekřesťanským náboženstvím. Obě strany také zaslaly list s přáním brzkého uzdravení rabínovi Haify, Šaarovi Jašuvovi Kohenovi. A konečně židovská delegace vyslovila ocenění nového dokumentu Komise pro vztahy s judaismem, který byl publikován 10. prosince a obsahuje teologickou reflexi vzájemných vztahů. Podle soudu izraelské delegace nový dokument povtvrzuje věčnou platnost Boží smlouvy s židovským národem a tvrdí, že cílem katolické církve není konverze Židů. Zásadní je spolupráce obou náboženství při vytváření spravedlivějšího a mírového světa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.