Biskup Battah: Násilí boří kostely a domy, ale nemůže zničit víru v srdcích

19.12.2015 

Syrští pastýři žijí skutečně se svými ovcemi, prohlásil pro internetové noviny In Terris biskup Youhanna Jihad Battah. Patriarchální vikář syrsko-katolické církve v Damašku navštívil minulou neděli Řím u příležitosti benefičního koncertu. Situace v Sýrii a Iráku není stejnorodá, vysvětlil, závisí na městech a zónách. V Damašku se žije dobře, zatímco Aleppo je žhavá zóna. V Iráku jsou křesťané pronásledováni a utíkají ze země. Většina syrských křesťanů se naopak rozhodla k setrvání ve vlasti, protože vidí v Assadovi dobrého prezidenta, který respektuje všechna náboženství.

Válka byla podnícena ze zahraničí, pokračuje syrský biskup. USA a Izrael financovali tzv. povstalce a pod hlavičkou tzv. Islámského státu se pak kromě náboženských fanatiků shromáždili žoldáci z celého světa, vyživovaní různými zeměmi. Proti Islámskému státu se skutečně postavil pouze Putin, zdůrazňuje mons. Battah, a snaží se o jeho porážku. Chování ostatních zemí je pouhá hra – obchodují s ním, nakupují ropu a přímo či nepřímo tento útvar podporují.

Damašský biskup také rozhodně popřel nedávné tvrzení Spojených států amerických, podle kterých se z Libanonu stala vysoce riziková oblast: „Není to pravda. V Libanonu je klid, je to vzor mírového soužití mezi různými kulturami a náboženstvími. Žije pokojně“, říká vikář syrsko-katolického patriarchátu a přechází k vnitrocírkevním otázkám: „Místní církev pomáhá lidem, kteří přišli o všechno. Sám hostím několik rodin. Věřící nás prosí, abychom jim pomáhali udržet víru a naději. Jak říkají, násilí a smrt boří domy i kostely, avšak nemůže zničit víru v srdcích. A my pastýři žijeme v otevřeném poli, společně se svým stádcem“, uzavírá syrský biskup pro italský portál.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.