Slovinci děkují Svatému otci za podporu legislativního boje za rodinu

22.12.2015 

Naprostou většinou hlasů odmítli Slovinci v nedělním referendu zákon zavádějící manželství pro dvě osoby téhož pohlaví, včetně práva na adopci dětí a genderovou indoktrinaci ve školách. Zákon schválil letos v březnu slovinský parlament. Jde o vůbec první případ, kdy referendum zrušilo již schválenou právní normu ve prospěch LGBT. Proti zákonu hlasovalo 63 procent účastníků referenda.

Hlasování Slovinců (foto) proti tzv. homosexuálním manželstvím je vítězstvím občanské společnosti – říká lublaňský pomocný biskup Lublaně Franc Sustar. Jak dodává, obránci rodiny museli v posledních letech svádět skutečný boj se státem, protože levicové vlády chtěly za každou cenu zavést do legislativy deformovaný obraz rodiny. Svou roli sehrál také pozdrav od papeže Františka, jímž těsně před referendem na středeční generální audienci ocenil nasazení Slovinců, kteří podporují rodinu jako opěrný bod života společnosti.
Mluví biskup Sustar:

„Také my biskupové jsme v této věci zaujali jasné, velmi jasné stanovisko. Ukázalo se to velmi užitečné. Zmobilizovali se tak laici, kteří se začali angažovat za rodinu. Nebyla to akce „proti“ někomu, nýbrž „pro“ lidi, rodiny a děti. Ukázalo se, že vyhrát je možné, pokud jednáme přesně, organizovaně a připraveně. Proběhlo mnoho akcí, konferencí, promítaly se filmy, mobilizovalo se přes internet. Jsme velmi vděční katolickým médiím, včetně Vatikánského rozhlasu, který věrně předával veškeré informace. Odvahu nám dodal také papež František. Před pěti dny nás pozdravil a ujistil nás o modlitbě a zdůraznil roli rodiny a nezbytnost její podpory. Jsme za to velmi vděční Svatému otci – a také Vatikánskému rozhlasu.“ – říká lublaňský pomocný biskup Franc Sustar.

Připomeňme ještě, že Slovinci hlasovali proti tzv. homosexuálním manželství už v referendu v roce 2012. Parlament však tehdy nevzal jejich hlas v potaz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.