Islámští učenci odsoudili tzv. kalífát jako „nepřítele muslimů“

22.12.2015 

Bangladéšští muslimští učenci a duchovní vydali fatwu, která odsuzuje útvar, zvaný Islámský stát. Dále rozhodli, že budou v bangladéšských mešitách kázat o postojích, které vystupují proti násilí ve jménu náboženství, uvedla agentura Asia News (21.12.2015). Tuto strategii vypracovali společně islámští náboženští představitelé a státní úřady hlavního města Dháka, znepokojené nárůstem náboženského násilí. Maulana Fariduddin Masoud, předseda národního sdružení ulemů, prohlásil, že fatwu podepíše na 100 tisíc těchto znalců islámského náboženství a práva. Tzv. Islámský stát a jeho podpůrci v ní budou označeni za „nepřátele islámu a muslimů“.

Podle Masouda budou vést kampaň proti Islámskému státu kazatelé všech mešit v Bangladéši. Ve svých kázáních neboli chutbách mají upozorňovat na to, že samozvaný pseudostát jedná proti principům Koránu a hadísů. Generální inspektor bangladéšské policie schvaluje plán ulemů a doufá v úspěch pátečních kázání. Jak sdělil, některé extrémistické skupiny interpetují mylně učení islámu a šíří v zemi potyčky a násilí.

Islám je v Bangladéši státním náboženstvím a vyznává jej téměř devadesát procent populace. Katolíků je pouhá desetina procenta, avšak ústava jim zaručuje náboženskou svobodu, protože neuznává islámské právo šaríja. Podle místních katolických zdrojů zpravodajské agentury je však patrné, že zemi hrozí politická nestabilita. V polovině listopadu napadli islámští fundamentalisté italského misionáře o. Parolariho. Rovněž v minulém měsíci bylo nejméně dvanácti kněžím a pastorům vyhrožováno smrtí a severobangladéšské město Bogra zažilo útok na šíitskou mešitu. Již léta jsou v Bangladéši terčem výhrůžek aktivisté a intelektuálové, kteří kritizují islámský extrémismus.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.