Jeruzalémský patriarcha: už ani nevíme, kdo je terorista a kdo ne

22.12.2015 

Výzva k poutníkům, aby nepřestávali přijíždět do Svaté země, povzbuzení v úsilí o mír a slova naděje pro zkoušené národy Středního východu, tak lze shrnout vánoční poselství latinského patriarchy Jeruzaléma Fouada Twala (foto). Nezapomíná však ani na oběti terorismu a na ty, kdo byli nuceni opustit svou zemi kvůli válce. Jeden z jeho hlavních apelů se obrací na izraelské a palestinské lídry. Pro Vatikánský rozhlas k tomu dodává:

„Potřebujeme jejich odvahu, abychom společně mohli učinit konkrétní kroky. Měli by ukázat, že jsou seriózní a že jim jde o dobro národů. Lidé totiž ztratili důvěru a nevěří už projevům těchto velkých lídrů, které nijak nenapomáhají ke zjednání pokoje. Mrzí mě, že to musím říct, ale pokud neudělají žádná konkrétní gesta, která by svědčila o jejich dobré vůli, zbývá jim jen nemnoho důvěryhodnosti při setkáních a dialogu, které zatím nebyly k ničemu.“

Jeruzalémský patriarcha bere za svůj výrok papeže Františka o rozkouskované třetí světové válce. Jak upřesňuje, dobře mu odpovídá také situaci ve Svaté zemi:

„Ve válce známe své nepřátele, ale v naší situaci jde opravdu o malé kousky, příliš malé a není zřejmé, kdo je protivníkem. Mám tu děti, kluky, kteří si hrají s nožem a nikomu to není k ničemu, protože nejde o žádnou skupinu, vojsko či politickou stranu. Jsou to beznadějné hrátky s noži. Na druhé straně pak jsou izraelští vojáci, kterým povolily nervy a příliš snadno si „hrají“ se samopalem a bez nejmenšího váhání vraždí. Je to špinavá hra, na které se podílejí obě strany, která neřeší žádný problém a nikomu nepomáhá, naopak, šíří nenávist, hrůzu a nedůvěru. Je to škoda!“

Patriarcha Twal mluví ostře na adresu těch, kdo podporují prodej zbraní. V posledních zpravodajstvích slyšíme o další eskalaci napětí na hranicích mezi Izraelem a Libanonem. Proč k tomu dochází?

„Dokud se budou prodávat zbraně, bojovníci budou válčit. Už ani nevíme, kdo je terorista a kdo není. Víme, že v Sýrii jsou teroristé, kterým se říká Nusra, a že se zároveň léčí v izraelských nemocnicích. Nerozumíme už, kde je terorista, kdo za ním stojí, kdo ho živí... Je to naprostý zmatek! Kromě toho zažíváme přímé dopady syrské války. Jen v naší diecézi v Jordánsku máme zhruba milión a půl uprchlíků. Jen milosrdenství může být skutečnou odpovědí, je zapotřebí většího respektu k lidské důstojnosti, více milosrdenství mezi sebou navzájem, více milosrdenství mezi státy. Velice ho potřebujeme. Na patriarchátu nechybějí v těchto dnech setkání ať s Izraelci či s těmi, kdo zajišťují bezpečnost, nebo s Palestinci. Nedělám nic jiného, než že opakuji, že je čas hledět na druhého s pochopením, rozumět jeho obavám, prokazovat druhému milosrdenství. Ve všech těchto setkáních chybí lidské ohledy. Je tu přece spoustu dětí, starých lidí, matek, kteří nemají nic společného s válkou a jejichž utrpením se nikdo nezabývá. Jsou tu teroristé, válka, vojsko, ale je tady také celý národ, který s tím vším nemá nic společného. Doufejme, že vánoce, které přicházejí, budou novou slavností Narození Páně, která přinese více pokoje a více milosrdenství pro všechny. Věříme ještě v sílu modlitby. Kéž Pán všem požehná a dá nám nový rok – jak doufáme – naplněný pokojem a radostí.“ Pro Vatikánský rozhlas hovořil latinský patriarcha Jeruzalém Fouad Twal.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.