Urbi et Orbi: Kde se rodí Bůh, rodí se naděje

25.12.2015 

Papežovo vánoční poselství Urbi et Orbi si na Svatopetrské náměstí přišlo dnes v poledne vyslechnout asi 60 tisíc lidí. Petrův nástupce v úvodu popřál všem požehnané Vánoce a vybídl: „Kristus se nám narodil, jásejme v den naší spásy!“.

Spolu s pastýři poklekněme před Beránkem, klaňme se Boží Dobrotě učiněné tělem a dovolme slzám lítosti, aby zalily naše oči a obmyly naše srdce. Všichni to potřebujeme. Jedině On, Jedině On nás může spasit. Jedině Boží Milosrdenství může vysvobodit lidstvo z tolika – někdy monstrózních - forem zla, které v něm plodí egoismus. Boží milost může obrátit srdce a nalézt východiska ze situací, které jsou lidsky neřešitelné.

Svatý otec potom věnoval pozornost těm místům ve světě, která nejvíce potřebují mír: Svatou zemi, Sýrii, Libyi, Irák, Jemen, subsaharskou Afriku, Demokratickou republiku Kongo, Burundi, Jižní Súdán a Ukrajinu. Kromě mnoha dalších světových problémů zmínil také migraci:

Ať nechybí naše pomoc těm, kdo na útěku před bídou a válkou cestují příliš často za nelidských podmínek a nezřídka riskují život. Ať jsou hojným požehnáním odměněni jednotlivci i státy, kteří velkoryse podporují a přijímají četné migranty a uprchlíky, pomáhají jim vytvářet důstojnou budoucnost pro sebe a své drahé a integrovat se do společností, které je přijímají.

… a svoje poselství papež František zakončil:

Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství. To je nejcennější dar, který nám dává Bůh, zejména v tomto Svatém roce, ve kterém jsme voláni, abychom objevovali něhu, kterou nebeský Otec chová ke každému z nás. Pán ať dá zejména vězněným zakusit svoji milosrdnou lásku, která hojí rány a přemáhá zlo.
A tak dnes společně jásejme v den naší spásy. Rozjímejme nad vánočními jesličkami, hleďme na Ježíšovu otevřenou náruč, která nám ukazuje milosrdné objetí Boha, když nasloucháme vzlyku Dítěte, které šeptá: „Kvůli svým bratřím a přátelům budu říkat: Pokoj v tobě!“ (
Žl 121 (122), 8).

PLNÉ ZNĚNÍ papežova vánočního POSELSTVÍ je ZDE

Po hlavní promluvě a slavnostním požehnání Urbi et Orbi pak Svatý otec ještě dodal:

Vám, drazí bratři a sestry, kteří jste na toto náměstí přišli ze všech částí světa, i vám, kteří jste v různých zemích spojeni prostřednictvím rádia, televize a dalších sdělovacích prostředků, přeji všechno nejlepší. Jsou vánoce Svatého roku milosrdenství a proto přeji všem, abyste mohli do svého života přijmout Boží milosrdenství, které nám daroval Ježíš Kristus, a tak byli milosrdní ke svým bratřím. Tím přispějeme k tomu, aby se rozmáhal pokoj! Požehnané Vánoce!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.