Apoštolský nuncius pro Gruzii, Arménii a Azerbajdžán, arcibiskup Gugerotti k situaci v Beslanu

4.9.2004 

?To, co jsme viděli v posledních dnech je bolestná absurdita. Je neslýchané, že by si teroristi brali za cíl svých útoků nevinné děti,? řekl v rozhovoru pro italskou agenturu SIR apoštolský nuncius pro Gruzii, Arménii a Azerbajdžán, arcibiskup Claudio Gugerotti.

Jak uvádí tento vatikánský diplomat, kavkazské národy budou potřebovat zvláštní druh mírové smlouvy na mezinárodní úrovni, která by byla podepřena mezináboženskou dohodou podepsanou zástupci všech nábožensví, která se nachází v tomto regionu. ?Přítomnost Islámu na Kavkaze je velice silná, proto šíření se fundamentalismu je opravdovou hrozbou,? dodal arcibiskup Gugerotti.

Apoštolský nuncius, který sídlí v Baku, ocenil otevřenost a mírové nastavení islámských duchovních se kterými se často setkává. ?Rozhovory se týkají způsobů mezináboženské spolupráce, která je nutná aby se předešlo přetvoření kavkazského problému v náboženskou válku. Je zapotřebí udržovat otevřenost a vzájemný respekt, abychom neupadli do spárů těch, kteří by chtěli udělat z Kavkazu druhý Balkán,? dodal arcibiskup Gugerotti.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.