Anglikánští primasové na tři roky omezili práva episkopální církve

16.1.2016 

Tříletou „podmínku“ pro americkou episkopální církev odhlasovali anglikánští primasové na svém setkání, které tento týden probíhalo v Canterbury. V posledních desetiletích tato americká větev anglikanismu budila kontroverze mezi souvěrci v různých zemích světa. V roce 2003 totiž udělila biskupské svěcení pastorovi, který otevřeně žil v homosexuálním svazku.

Setkání se účastnilo 38 primasů ze stejného počtu provincií anglikánského společenství. V prohlášení, vydaném na zakončení pětidenního zasedání, čteme, že episkopální církev v USA zavedla změny v pojetí manželství, které se zásadním způsobem vzdalují od učení vyznávaného většinou anglikánských církevních provincií na světě. Jak potvrzují primasové, ve světle Písma svatého církev učí, že manželství je věrným, do smrti trvajícím svazkem muže a ženy.

Tříleté omezení práv episkopální církve znamená, že po tuto dobu její představitelé nebudou moci oficiálně reprezentovat anglikanismus v ekumenických a mezináboženských organizacích a nebudou se účastnit rozhodování na setkáních reprezentantů celého anglikánského společenství. Ještě před uplynutím těchto tří let, na rok 2018, byla totiž svolána anglikánská konference v Lambeth. Primasové ustanovili rovněž zvláštní komisi, která má pracovat na zlepšení vzájemných vztahů mezi anglikánskými církvemi.

Vnitřní proces obnovy anglikánské církve pro náš rozhlas komentuje předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch:

„Předně třeba říci, že jde o interní záležitost anglikánů. Ze své strany mohu dodat, že mě těší, že nedošlo ke schismatu, ale pouze k tříletému omezení práv. Doufám, že tento čas bude využit k obnovení hlubší jednoty anglikánského společenství. V této ekumenické době, v níž všichni usilujeme o jednotu, představuje každé rozdělení velké nebezpečí a velkou výzvu. Věřím, že budeme pokračovat v dialogu, vzhledem k tomu, že jeho hlavní témata se týkají stejných otázek, totiž na jedné straně vztahů mezi místní církví a církví univerzální a na druhé straně problému, jak dojít k větší jednotě v přístupu k rozdílným etickým postojům. To jsou hlavní témata katolicko-anglikánského dialogu, která nyní vystoupila na povrch uvnitř anglikánského společenství. Bylo by pěkné, kdyby dialog mezi námi zároveň pomohl anglikánskému společenství v návratu k jednotě“
komentuje kardinál Koch.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.