Vatikánský představitel na I. fóru arabských myslitelů

20.1.2016 

Dialog není otázkou volby, nýbrž nezbytností. Zdůraznil to sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog na I. fóru arabských myslitelů. Dvoudenní setkání věnované boji proti extremismu probíhalo ve dnech 17. a 18. ledna v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Účastnili se ho intelektuálové a náboženští představitelé hostící země, ale také z Kataru, Egypta, Libanonu a Maroka. Jediným ne-muslimským představitelem, který na setkání promluvil, byl sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog, o. Miguel Ángel Ayuso Guixot, španělský kombonián a původním školením arabista.

Ve svém projevu navázal otec Ayuso na učení papeže Františka. Připomněl jeho slova z posledního setkání s diplomatickým sborem akreditovaným u Svatého stolce, že „extrémismus a fundamentalismus nacházejí živnou půdu nejen v instrumentalizaci náboženství, ale také v nedostatku ideálů a ztrátě identity, včetně náboženské. Z tohoto prázdna se pak rodí strach, který vede k vnímání druhých jako ohrožení a nepřátel, k uzavírání se do sebe a k opevňování se předsudky“.
Právě proto Svatý otec často mluví o překonávání lhostejnosti a šíření „kultury setkávání“, která vyžaduje schopnost naslouchat tomu, co říkají jiní – připomínal o. Ayuso Guixot. Citoval také Františkovy výroky z mezináboženského setkání při cestě do Sarajeva: „Aby byl dialog autentický a efektivní, je nutné mít vyjasněnou vlastní identitu. Bez ní je dialog neužitečný nebo dokonce škodlivý.“

Na setkání v Abú Zabí sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog zdůraznil také roli náboženských představitelů v potlačování násilí a extremismu. A v závěru připomněl důležitost modlitby. „My věřící – řekl s odkazem na papežova slova – nemáme recept na všechny problémy světa, máme však jeden velký zdroj, totiž modlitbu“. „Modlitba je naším pokladem, z něhož čerpáme podle našich jednotlivých tradic, abychom žádali o dary, po nich touží lidstvo,“ zakončil vatikánský představitel svůj projev na I. fóru arabských myslitelů v Abú Zabí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.