Mons. Auza v OSN: chránit civilisty před barbarstvím i silou, je-li to nutné

21.1.2016 

V ozbrojených konfliktech stále častěji umírají ti, kdo se konfliktů přímo neúčastní, totiž civilisté. Jestliže na počátku 20. století tvořili 5% obětí, již během I. světové války to bylo 30% a v 90. letech minulého století 90%. Podle zpráv z posledních měsíců se tento podíl stále zvyšuje. Mezi oběťmi je mnoho dětí. Důsledkem ozbrojených konfliktů je také masová emigrace, ničení škol a nemocnic, nedostatek potravin a další následky zjevného nedodržování mezinárodního humanitárního práva.

Tyto znepokojující údaje citoval stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v New Yorku arcibiskup Bernardito Auza ve svém vystoupení v rámci otevřené debaty v Radě bezpečnosti, věnované obraně civilistů v ozbrojených konfliktech (19. ledna). Vatikánský diplomat poukázal na to, že za zločiny páchané na civilistech zodpovídá do jisté míry celé mezinárodní společenství. Ať už nepřímo pro své mlčení a lhostejnost, nebo přímo skrze produkci a prodej zbraní. Masové projevy barbarství je nutné co nejostřeji odsuzovat a dělat všechno pro to, aby k nim nedocházelo, včetně užití síly, je-li opodstatněné, zdůraznil arcibiskup Auza.

Vatikánský představitel v OSN ocitoval nedávný apel papeže Františka na diplomaty akreditované při Svatém stolci, v němž mluvil o vyslyšení hlasu nevinných obětí konfliktů, včetně mučedníků pronásledovaných za svou víru. Zdůraznil rovněž, že zákony na obranu

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.