Kustód Svaté země: Dialog mezi věřícími, nikoli mezi vírami

23.1.2016 

„Blízký východ tak, jak jsme ho znali ve dvacátém století, už neexistuje. Probíhající válka, která vymezí nové uspořádání oblasti, nejenom zničila stávající infrastruktury, nýbrž podlomila důvěru mezi jednotlivými komunitami, zejména mezi křesťany a muslimskou většinou, prohlásil na římské univerzitě La Sapienza o. Pierbattista Pizzaballa (foto). Kustód Svaté země v tomto týdnu (19.1.2016) vystoupil na sympoziu organizovaném dvěma italskými nadacemi (Oasis, Avsi) pod výstižným názvem: „Křesťané na Blízkém východě a nucená migrace v rámci epochálních změn“. Mezi dalšími pozvanými byl mimo jiné muslimský teolog Adane Mokrani, vyučující Papežského institutu arabistických studií a islamologie a Gregoriánské univerzity.

Podle soudu o. Pizzabally věnují média jen malou pozornost osudu syrských interních uprchlíků. Jak uvedl, dvě třetiny Syřanů dnes nežijí tam, kde bydleli před začátkem konfliktu. „Situace se vyhrotila natolik, že už ani neinformujeme o únosech řeholníků“, dodal italský františkán. „Děláme to jen tehdy, když se do týdne nevrátí“. Přesto se i v natolik skličujícím scénáři vyskytují epizody skutečného odhodlání, doložil kustód Svaté země na vlastních zážitcích ze severní Sýrie. Její území kontrolují satelitní uskupení Al Kajdy, která se – na rozdíl od tzv. Islámského státu – vyznačují jistou umírněností. Tamní nemuslimové nesmí nic vlastnit a není jim povoleno vystavovat náboženské symboly – tedy sochy či kříže. Místní křesťané jsou většinou chudí, nemají prostředky na dopravu a nevědí, kam jít, vysvětlil o. Pizzaballa. Přesto ani jeden z nich nezapřel víru a nedovolil, aby křesťanské symboly podlehly znesvěcení, až do té míry, že mešní víno ukrývají ve svých soukromých domech.

„Problém spočívá v tom“, zdůraznil kustód Svaté země, „že nynější fundamentalismus nemohl vzniknout z ničeho. Něco za ním stojí a právě toto pozadí má být předmětem našich otázek. Jsem přesvědčen“, prohlásil v závěru o. Pizzaballa, „že je nutné vést dialog. Jednak proto, že bez dialogu nastane konec, a za druhé, protože dialog je nedílnou součástí mé víry. Avšak je nutné rozmlouvat v pravdě. Nevím“, připustil italský františkán, „zda je možné vést dialog mezi vírami. Osobně si to nemyslím. Je nicméně možné, a také nezbytné, mluvit mezi věřícími a také sdílet zkušenost víry. Nelze věřit tomu, že mohu pěstovat vztah k půldruhé miliardě lidí, to by bylo skutečně úchylné. Je však třeba s tím začít, ovšem za vzájemné úcty a v pravdě. V tomto bodě není možné ustupovat“, připomenul na římském sympoziu františkánský kustód Svaté země.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.