Francouzi se vracejí k víře

25.1.2016 

Po loňských teroristických útocích mnoho Francouzů nachází opět cestu k církvi. Upozorňují na to kněží z různých francouzských krajů. Zvýšil se počet věřících na vánočních i nedělních mších. Častěji přicházejí také do kostelů mimo liturgii. Zpravidla jde o lidi ve věku od 30 do 50 let, kteří mají sice vyšší vzdělání, ale o víře mnoho nevědí. Někteří jsou nesmělí a nevyhledávají kontakty, jiní se naopak chtějí angažovat a absolvují formační či evangelizační kurzy. Vracejí se také celé rodiny.

O nečekaném návratu Francouzů k církvi píše pařížský deník La Croix. Cituje svědectví kněží i výpovědi těch, kdo se navrátili. Ze svědectví vyplývá, že lidé v souvislosti s terorismem začali hledat nové zdroje, pocítili, jak křehký je život a touží po opoře ve společenství.

Kněží v rozhovoru pro francouzský deník zároveň podotýkají, že negativní kontext těchto obrácení vyžaduje velkou citlivost a pastorační pozornost. Lidé vedení strachem a odhodláním bránit vlastní identitu mohou být zároveň motivováni antimuslimskými náladami nebo rasismem. Proto je nutné nasměrovat je na správnou cestu, ke Kristovu evangeliu – uzavírá P. Geoffroy de la Tousche, farář z Normandie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.