Moskevský patriarcha odsoudil terorismus

6.9.2004 

Moskevský patriarcha odsoudil terorismus jako ?ďábelský? a vyzývá všechny Rusy, aby si pomáhali navzájem s ?odvahou a moudrostí.? V telegramu Alexandru Dzasokhovi, presidentu Severní Osetie, vyjádřil patriarcha svůj zármutek a vyzval členy vlády a všechny občany k zabránění dalších takovýchto tragédií, protože budoucnost země závisí na takovémto snažení.

Alexej II. zaslal také dopis presidentu Putinovi, ve kterém vyjádřil svou bolest nad obětmi, ale zároveň chválil hrdinství místních obyvatel. Opětovně, jako v minulých dnech, patriarcha odsoudil terorismus a označil ho za něco ?ďábelského.? Jak říká v dopise, ?tato nevídaná krutost, se kterou zacházeli únosci s nevinnými občany, s ženami a dětmi v Beslanské škole, zatřásla s celou světovou veřejností. Terorismus který odstranil svou masku, ukázal svou ďábelskou tvář.? A jak dodává Alexej II. ve svém dopise presidentu Putinovi, ?Ruská pravoslavná církev je v hlubokém smutku a modlí se za mrtvé, aby nalezli mír v nebi. Církev se modlí za zraněné a rodiny postižené tímto násilím, aby se brzy uzdravili. Ať jim všemohoucí Bůh dá sílu a potěší je. Naší poviností pak je udělat všecho, co je v našich silách, abychom zmírnili bolest trpících.?

V celém Ruské Federaci včera Pravoslavná Církev držela smuteční bohoslužby za oběti teroristického útoku v Beslanské škole. Vladimír Putin prohlásil pondělí a úterý za dny národního smutku.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.