Papež: Necháme-li se spasit, staneme »osobní zlatou a stříbrnou rezervou« Boha

27.1.2016 

Dnešní generální audience se konala na Svatopetrském náměstí za účasti asi 15 tisíc lidí. Petrův nástupce pokračoval v cyklu katechezí o Božím milosrdenství, tentokrát výkladem úryvku z knihy Exodus (2,23-25), který byl přečten na začátku audience a který líčí jak Bůh vyslyšel nářek utiskovaných Izraelitů a uzavřel s nimi smlouvu. Papež František mimo jiné řekl:

Milosrdenství nemůže zůstat lhostejné vůči utrpení utiskovaných, křiku těch, kdo jsou vystaveni násilí, uvrženi do otroctví a odsouzeni k smrti. Je to bolestná zkušenost, která sužuje každou dobu, včetně té naší, vyvolává dojem bezmocnosti a pokušení zatvrdit srdce a myslet na něco jiného. Bůh však není lhostejný a nikdy neodvrací zrak od lidského utrpení. Milosrdný Bůh odpovídá a dává se poznat chudým, těm, kdo zoufale volají. Bůh slyší a zasahuje, aby spasil, probouzí lidi, kteří jsou schopni slyšet nářek bolesti a zasadit se o utiskované.
Takto začíná příběh Mojžíše jakožto prostředníka vysvobození lidu. On se postavil faraónovi a přesvědčil ho, aby Izraelity nechal odejít. Mojžíš, kterému božské milosrdenství hned po narození zachránilo život před smrtí ve vodách Nilu, stal se prostředníkem tohoto milosrdenství a umožnil tak lidu zrodit se ke svobodě záchranou z vod Rudého moře. A také my v tomto Svatém roce milosrdenství můžeme působit jako prostředníci milosrdenství prokazováním milosrdných skutků, abychom poskytovali útěchu a vytvářeli jednotu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience Petrův nástupce obrátil pozornost k jedné z nabídek letošního mimořádného Svatého roku:

Papežská rada Cor Unum u příležitosti Svatého roku milosrdenství pořádá den duchovní obnovy pro jednotlivce i skupiny věnující se charitativním službám. Tento den, který se bude konat v jednotlivých diecézích během letošní postní doby, bude příležitostí k zamyšlení nad povoláním být milosrdní jako Otec. Vybízím k přijetí této nabídky a k využití indikací a podkladů, které připravila rada Cor Unum.“

Po společné modlitbě Otče náš udělil papež František apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.