Papež: Jedině dobro může opravdu přemoci zlo

3.2.2016 

Dnes dopoledne přišlo na Svatopetrské náměstí asi 15 tisíc lidí, aby se účastnili pravidelné generální audience. Ta byla jako obvykle zahájena čtením biblického úryvku, tentokrát z knihy Přísloví (11,19-21): o spravedlnosti, která vede k životu, a zlu, jež vede ke smrti. Papež ve své katechezi mluvil o vztahu milosrdenství a spravedlnosti a mimo jiné řekl:

Představíme-li si zákonného správce spravedlnosti, vidíme, že ten, kdo se považuje za oběť nějaké zvůle, obrací se k soudci a požaduje, aby byla zjednána spravedlnost. Jde o retribuční spravedlnost, která uděluje viníkovi trest podle principu, že každý má dostat, co mu náleží. Jak říká kniha Přísloví: „Kdo zakládá spravedlnost, jde k životu, kdo následuje zlo, jde ke smrti“ (11,19). Mluví o tom také Ježíš v podobenství o vdově, která opakovaně přicházela za soudcem a říkala: „Zastaň se mě proti mému odpůrci“ (Lk 18, 3). Tato cesta však ještě nevede k opravdové spravedlnosti, protože ve skutečnosti zlo nepřemáhá, ale pouze zastavuje. Jedině odpověď dobra může doopravdy přemoci zlo.
A to je tedy další způsob, jak zjednat spravedlnost, a Bible ho před nás klade jako hlavní cestu, po níž je třeba se vydat. Jde o postup, který se nedovolává soudce a spočívá v tom, že se oběť obrací přímo k viníkovi a vyzývá jej k obrácení, pomáhá mu pochopit, že jedná špatně, odvolává se na jeho svědomí a ten, když nakonec prozří a uzná svoje pochybení, může se otevřít odpuštění, které mu nabízí poškozená strana. A to je krásné, v důsledku přesvědčení o tom, co je zlo, se srdce otevírá nabízenému odpuštění. Toto je způsob, jak řešit rozpory v rodinách, ve vztazích mezi manžely nebo rodiči a dětmi, kde poškozený miluje viníka a přeje si zachovat vztah, který jej pojí s druhým. Nepřetínat tento vztah.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.