Rada kardinálů jednala o nových úřadech římské kurie

9.2.2016 

Synodní princip by měl hrát roli také při reformě římské kurie, vyplynulo z právě ukončeného zasedání Rady kardinálů s papežem Františkem. Takzvaná kardinálská devítka diskutovala o synodalitě od pondělního rána do dnešního odpoledne, přičemž výchozím bodem byla promluva, kterou Svatý otec pronesl vloni v říjnu u příležitosti padesátého výročí založení institutu Biskupské synody (17.10.2015). O jednání Rady kardinálů informoval tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi:

“Posledním čtením prošly návrhy na organizaci dvou nových úřadů, o kterých se již delší dobu hovoří. Jedním z nich je úřad pro laiky, rodinu a život, jehož vytvoření papež oznámil v průběhu poslední biskupské synody, vloni 22. října. Druhý úřad bude věnován spravednosti, míru a migraci. Po dalších úvahách a upřesněních byly konečné návrhy na podobu těchto dvou institucí odevzdány Svatému otci a práce v této oblasti tak byla dokončena.“

Přitom však není řečeno, kdy tyto dvě nové instituce skutečně vzniknou a jaké jméno ponesou, podotkl o. Lombardi. Zatím proto není na místě mluvit o kongregacích či papežských radách, dodal.

“Dále se jednalo o dalších dvou institucích římské kurie – Státním sekretariátu Svatého stolce a Kongregaci pro bohoslužbu a svátosti. Byly vysloveny různé úvahy, zlepšovací návrhy a podobně, ale prozatím se o těchto dvou úřadech jedná na rovině reflexe.“

Bostonský kardinál Sean O´Malley podal zprávu o posledním zasedání Papežské komise na ochranu nezletilých, které předsedá, a kard. George Pell informoval o současném stavu vatikánské ekonomiky. Zasedání kardinálské devítky se neúčastnil indický kardinál Gracias kvůli dlouhodobě plánovanému chirurgickému zákroku. Dodejme ještě, že se kardinálové seznámili s materiálem, který tribunál Římské roty zasílá do jednotlivých diecézí v souvislosti s reformou kanonických procesů ve věcech prohlášení neplatnosti manželství. Příští setkání Rady kardinálů se plánuje na polovinu dubna (11.-13.4.).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.