Sekretář pro vztahy se státy na oficiální návštěvě Velké Británie

2.3.2016 

Šéf vatikánské diplomacie zahájil oficiální návštěvu Velké Británie. Arcibiskup Paul Gallagher má na programu setkání s představiteli britské vlády a parlamentu i s nejvyšším představitelem anglikánského společenství. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas před odjezdem potvrdil, že oboustranné vztahy jsou dobré. Jak řekl, v otázce zrovnoprávnění katolíků došlo k velkému pokroku, ačkoli dosud nejsou vnímáni jako plně loajální občané. „Vyplývá to z povahy katolicismu, který není „lehkým“ náboženstvím, nýbrž vyžaduje plnou oddanost, což u některých lidí probouzí podezřívavost,“ poznamenal arcibiskup Gallagher.
Šéfa vatikánské diplomacie, který sám pochází z Liverpoolu, jsme se zeptali na případy omezování náboženské svobody ve Velké Británii. V obavách z urážky nevěřících bylo například anglikánům nedávno zabráněno v šíření reklamy s modlitbou Otče náš. Arcibiskup Gallagher k tomu řekl:

„Myslím, že musíme být otevření různorodosti. Náboženskou, kulturní a jazykovou různorodost bychom měli vnímat jako bohatství. Rozdíly tohoto druhu by se neměly stírat, protože jsou pozitivním přínosem pro naší společnost. Do Velké Británie po věky neustále přicházeli lidé pocházející z různých končin světa a přinášeli své tradice. Myslím, že musíme chovat větší úctu k náboženství, samozřejmě za předpokladu, že není v konfliktu se zákonem, tradicí a veřejným pořádkem v naší zemi. Nemělo by se automaticky odstraňovat všechno, co poukazuje na náboženskou příslušnost, na to, že někdo je jiný. Vzpomínám si, jak jsem kdysi před svátky navštívil v Liverpoolu notáře, který je Žid. Trochu jsme si popovídali a když jsme se loučili, obrátil se ke mně s výčitkou: „To mi nepopřejete radostné vánoce?“. „Myslel jsem si, že se to nehodí,“ odpověděl jsem. „Ale ne – on na to – my jsme vždycky slavili všechny svátky.“ Dříve bylo pro náboženství větší pochopení, bylo to snazší. Dneska asi bereme sebe sama příliš vážně,“
řekl arcibiskup Gallager.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.