Umenšování role náboženství ve společnosti není odpovědí na výzvy dneška

9.3.2016 

Svoboda slova a náboženství jsou navzájem provázané. Jsou to práva, k nimž náleží také povinnosti. Připomněl to dnes vatikánský představitel v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě, P. Richard Gyhra. Ve svém vystoupení upozornil, že v mnoha zemích se rozmáhá jak omezování tak i zneužívání náboženské svobody.

Papežský diplomat zdůraznil, že svobodu slova a vyznání je nutné pojímat v celku univerzálních a vzájemně právázaných lidských práv. Je nebezpečné, když se o lidských právech uvažuje jako o naprosté svévoli či autonomii. Není možné využívat je bez ohledu na druhé lidi a na jednotlivá další práva a povinnosti. „Umenšování podstatné role, jakou náboženství sehrává ve společnosti, není odpovědí na výzvy dneška,“ uvedl představitel Svatého stolce. Dodal dále, že náboženství mají právo a povinnost ukazovat, že lze budovat společnost, v níž vládne zdravá pluralita respektující specifika a hodnoty.

Ve svém vystoupení v Radě pro lidská práva (foto) pranýřoval také urážení náboženského cítění, zabíjení v Božím jménu a omezování náboženské svobody legislativami některých států.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.