Arcibiskup Ševčuk: Odpouštíme a prosíme o odpuštění

11.3.2016 

„Odpouštíme a prosíme o odpuštění. Kéž by naše ruka napřažená ke smíření alespoň tentokrát nezůstala bez odpovědi,“ řekl arcibiskup Svjatoslav Ševčuk během liturgie ve lvovské řeckokatolické katedrále sv. Jiří, během níž se vzpomínalo na 70. výročí pseudo-synodu, který probíhal na tomto místě ve dnech 8. – 10. března 1946.

Na shromáždění svolaném v rozporu s kanonickým právem na příkaz Stalina byla ohlášena likvidace Ukrajinské řeckokatolické církve a její nucené přičlenění k ruskému pravoslaví. Kněží, kteří zůstali věrni katolicismu a římskému biskupovi, byli zatčeni. Mnohé z nich čekala mučednická smrt, stejně jako řadu dalších řeholníků a laiků.

Nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků připomněl, že slova „odpouštíme a prosíme o odpuštění“ adresoval ruským pravoslavným už před 10 lety jeho předchůdce, kardinál Lubomyr Huzar. Účastníkům liturgie vyprávěl také o nedávném setkání řeckokatolických biskupů s papežem Františkem v Římě. Když udílel ukrajinské církvi apoštolské požehnání, prosil, abychom mu také my požehnali – řekl kyjevsko-haličský arcibiskup větší. – Cítili jsme, že sklání hlavu před církví mučedníků a před národem zdrceným utrpením.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.