Další dějství Vatileaks 2

15.3.2016 

Tři a půl hodiny trval včerejší výslech v kauze nazývané Vatileaks 2, ve které jde o zmocnění se a nedovolené šíření interních dokumentů. V pořadí už pátého soudního stání se zúčastnili čtyři z pěti obviněných: bývalí zaměstnanci vatikánské komise pro ekonomicko-administrativní záležitosti mons. Angel Lucio Vallejo Balda, který je ve vatikánské vazbě, Francesca Immacolata Chaouqui a Nicola Maio, a novinář Emiliano Fittipaldi. Poslední z obviněných, novinář Gianluigi Nuzzi se k soudu nedostavil. Omluva ze strany jeho advokáta nebyla uznána jako dostatečná.

Stání bylo věnováno podrobnému výslechu mons. Valleja Balda. V odpovědích na otázky promotora spravedlnosti a svého advokáta španělský prelát uvedl, že nikdy nezcizil žádné dokumenty, přiznal však, že k nim umožnil novinářům přístup. Vypověděl, že Nuzzimu poskytl 87 hesel a přístup do schránky elektronické pošty. Bývalý sekretář komise zřízené papežem Františkem s cílem reformovat ekonomické a administrativní struktury Svatého stolce upřesnil, že v některých případech byl k těmto činům podněcován třetí osobou, jindy jednal spontánně. Na svou obhajobu mons. Vallejo Balda uvedl, že si byl jist narušováním informačního systému komise, jehož autorem byl manžel spoluobviněné Francesky Chaouqui, a sám požádal o jeho kontrolu vatikánskou policii. Stejně tak vypověděl, že postupem času získal morální jistotu, že Francesca sleduje „jiné zájmy, které nejsou zcela legitimní“, jak dále řekl, cítil se pod tlakem, zneužívaný a kontrolovaný. Chaouqui se před ním údajně vydávala za druhou nejvýznamnější osobu italských tajných služeb a během jedné konverzace se dokonce vyjádřila „že jedinou pomocí může být mafie“. Také oba obvinění novináři byli mons. Vallejovi představeni Chaouquiovou. Španělský prelát uvedl, že mu se s nimi setkal odděleně a dodal, že Nuzzimu nevěřil, zatímco Fittipaldi budil dojem velmi obeznámeného.

Během stání byl předložen dopis, v němž Francesca Chaouqui žádá papeže o dispens od papežského tajemství. Jak upřesňuje nóta Vatikánského tiskového střediska, jeho čtení v aule bylo zamítnuto. Soudu byla předložena také lékařská dokumentace ohledně těhotenství Chaouquiové, konstatující rizika spojená s trestním řízením pro její aktuální stav. Jak bylo již naznačeno, soud rovněž neuznal za legitimní překážku k přítomnosti v aule předloženou Nuzziho advokátem a zahájil proti němu řízení o zmeškání soudu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.