Jáhenské svěcení v iráckém uprchlickém táboře

19.3.2016 

O dnešní slavnosti sv. Josefa v iráckém Arbílu (Erbilu), hlavním městě autonomní provincie Kurdistán, přijali jáhenské svěcení čtyři syrsko-katoličtí seminaristé. Jejich přípravu vedl don George Jáhola z mosulské diecéze.

“Jsou to všichni uprchlíci z města Karakoš a pomáhají v uprchlickém táboře Ankawa v Arbílu, kde se shromáždilo více než tisíc rodin. Vyšli tedy z tohoto kontextu a jsou nejenom darem pro diecézi, ale také povzbuzením pro lidi. To, co si prožili, je vychovalo k horlivosti pro církev. Byli vysvěceni v kapli uprchlického tábora, kterou si sami vybrali namísto nějakého pěkného kostela, aby ukázali, že chtějí sloužit. V naší diecézi nikdy nechyběla povolání. Dnes jsme dostali tyto chlapce, ale brzy přijdou jiní. Křesťané opouštějí Irák, ale ti, kteří zůstávají, silně lnou ke své zemi a také k víře, protože právě tady máme vydávat svědectví. Ježíš nás povolal sem a onen malý počet křesťanů, který zůstane, bude kvasem pro další povolání v příštích letech.“

Toto svědectví působí také na okolní nekřesťany, kteří obdivují naši práci, lásku a úctu k člověku, uzavírá irácký kněz.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.