Moskevský patriarchát připravuje summit o pronásledování křesťanů

31.3.2016 

Ruská pravoslavná církev a Evangelizační sdružení Billyho Grahama (Billy Graham Evangelistic Association, BGEA) společně organizují velký summit křesťanských představitelů na téma pronásledování křesťanů ve světě. Setkání bude probíhat v Moskvě od 28. do 30. října a sjede se na ně tisíc delegátů ze 150 zemí. Podle mluvčího moskevského patriarchátu je „důvodem uspořádání takto rozsáhlé akce masové pronásledování, které nemá v moderních dějinách obdoby, a je srovnatelné s pronásledováním křesťanů v prvních stoletích a s masovými represemi ze strany ateistických režimů ve 20. století.“
Jak předeslal pro AsiaNews apoštolský nuncius v Moskvě, arcibiskup Ivan Jurkovič, katolíci budou zastoupení zhruba stočlennou delegací.

Spolupořadatelem akce je sdružení založené před více než padesáti lety americkým kazatelem Billy Grahamem. V jeho čele dnes stojí syn proslulého evangelizátora Franklin, který vede rovněž charitativní nadaci Samaritan´s Purse.

Už v loňském roce spolupracoval moskevský patriarchát s těmito organizacemi na společném projektu na pomoc pro uprchlíky z východní Ukrajiny. Franklin Graham se blízce přátelí s ředitelem úřadu pro vnější vztahy moskevského patriarchátu, s metropolitou Hilarionem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.