Okultismus se vrací silněji než dříve

5.4.2016 

Na papežské univerzitě Regina Apostolorum probíhá kurz o exorcismu a modlitbě za osvobození. Cílem semináře je nabízet další formaci kněžím, které diecézní biskupové pověřují k vykonávaní exorcismů. Na náplň letošního kurzu jsme se zeptali iniciátora tohoto projektu zahájeného už v roce 2004, profesora Giuseppeho Ferrarise:

Kurz je svou povahou multidisciplinární. Dotýká se mnoha tématik a exorcismus je v něm nahlížen z různých hledisek. Na jedné straně jsou hlediska eklesiální, teologická, biblická, liturgická katechetická či kanonická a na druhé lékařská a psychologická, právní a kriminologická, farmakologická a další. Nabízí tedy frekventantům velmi širokou přípravu.

V dnešní sekularizované společnosti slyšíme stále častěji o přitažlivosti okultismu....

Společnost měla jistý čas tendenci na ideu démona zapomínat, nemluvit o ďáblu, považovat ho za něco, co patří pouze k pověrám. Během let se však tento jev rozšířil a neuvěřitelně narostl. V každém případě se dnes mnoho mladých zabývá otázkami spojenými s okultismem a se satanismem. Zdálo se, že zmizel, nyní se však vrací silněji než dříve. Nový zájem o démona dokládá také ohlas tohoto kurzu ve sdělovacích prostředcích. Počínaje prvním kurzem, všechna nejvýznamější média o něm referovala. Jejich zástupci se sem sjeli ze všech kontinentů a dokonce vznikl film inspirovaný tímto kurzem. Film Obřad (The Rite 2011) vychází z románu napsaného Mattem Bagliem, který se účastnil jednoho z prvních kurzů. Zpočátku nikdo nechtěl o démonu mluvit, ani protestantská ani katolická teologie. Mnoho kněží se pak ocitalo v potížích, protože na teologických fakultách neprobíhaly žádné semináře a nevěděli, jak se k těmto problémům postavit. Přicházeli za nimi věřící s obavami o své příbuzné, kteří se zapletli do podivných skupin nebo se cítili posedlí démonem a faráři vůbec nevěděli co si počít. Odtud také idea tohoto kurzu. Chceme dát pomocnou ruku kněžím, formovat je, aby věděli, jak se v této oblasti správně pohybovat.

Hovořil prof. Giuseppe Ferraris, iniciátor vatikánských kurzů o exorcismu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.