Iráčtí biskupové hodnotili situaci v regionu

6.4.2016 

Požadavek zahrnout křesťanské politiky do vlády, výzva k věřícím, aby se nenechali přesvědčit těmi, kdo propagují jejich odchod z Iráku, a jednoznačné vyjádření podpory všem národním vojenským uskupením, které bojují proti pozicím džihádistů samozvaného islámského kalifátu. To jsou hlavní závěry jednání iráckých biskupů, kteří se dnes ráno sešli pod vedením patriarchy Luise Raphaela Saka, aby zhodnotili vývoj situace na iráckém území a na celém Blízkém východě.

K setkání došlo v Ankawě na předměstí Irbílu, kam se uchýlili křesťané vyhnaní z hlavního města iráckého Kurdistánu. V závěrečném prohlášení iráčtí biskupové vyjadřují „hrdost“ na vítězství a úspěchy, kterých dosáhla irácká armáda ve spolupráci s milicemi kurdských pešmergů, domobrany a sunnitských kmenů v boji proti teroristické organizaci tzv. Islámského státu. Chaldejští biskupové doufají, že v brzké době dojde také k osvobození Mosulu a Planiny Ninive.

Biskupové apelují rovněž na „moudré islámské autority“. Vybízejí je k úsilí o stabilizaci a národní bezpečnost, k šíření „lidských práv“ a odložení „osobních, stranických a sektářských zájmů a privilegií, s vědomím, že k národnímu smíření lze dospět jedině prostřednictvím reálného politického partnerství.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.