Oddělení evangelia a kultury se projevuje v krizi smyslu

13.9.2004 

Jan Pavel II. přijal skupinu biskupů z Nového Zélandu, kteří jsou na návštěvě ad Limina. V poselství biskupům se Svatý otec zaměřil na problém sekularismu, sužující Novozélanďany podobně jako mnoho dalších národů.

?Trhlina mezi evangeliem a kulturou se projevuje jako krize smyslu. Překroucení významů ku prospěchu partikulárních zájmových skupin a přehnaného individualismu jsou projevem perspektiv života, který rezignoval na hledání posledních cílů a významů lidské existence.? ? napsal v poselství novozélandským biskupům Svatý otec.

V situaci, kdy životním krédem mnohých je potěšení a úspěch spíš než dobrota a moudrost, papež povzbuzuje biskupy, aby byli lidmi naděje a s plným nasazením hlásali a učili Kristově pravdě, která dává životu světlo. Upozorňuje na řadu momentů, důležitých na cestě obnovy místní církve: neděle má zůstávat Dnem Páně a neustupovat populárnímu ?konceptu víkendu?. Z eucharistie čerpá křesťan inspiraci pro vlastní misijní úkol v každodenní práci, která má být evangelizací občanské kultury ve všech jejích rozměrech.

Dále Svatý otec zdůrazňuje potřebu obhajovat svatost a jedinečnost manželství. Zvláštní roli v evangelizaci kultury pak hrají katolické školy. Jan Pavel II. v listu novozélandským biskupům děkuje všem laikům, kteří po boku duchovních osob pracují v oblasti křesťanské výchovy a vzdělání. V závěru biskupům připomíná odpovědnost za život diecéze a klade jim na srdce péči o nová povolání k zasvěcenému životu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.