Jordánský král sponzorem oprav Baziliky Svatého hrobu

12.4.2016 

Jordánský král Abdalláh II. bude financovat restaurační práce na Bazilice Svatého hrobu v Jeruzalémě. Oznámil to oficiálně ediktem zveřejněným 10. dubna. O nutnosti restaurovat baziliku rozhodli už dříve představitelé všech tří křesťanských vyznání, v jejichž společné jurisdikci je tato bazilika. Zásah je nezbytný kvůli poškozením způsobeným vlhkostí produkovanou zástupy poutníků a kouřem ze svíček.

Projekt restauračních prací vypracovala technická univerzita v Athénách. Práce budou trvat osm měsíců a měly by být zakončeny na počátku příštího roku. Financování projektu mělo být původně ozděleno mezi tři správce baziliky.

Řecký pravoslavný patriarcha Jeruzaléma Teofil III. přivítal velkorysé gesto jordánského krále: „Role Jordánska v ochraně přítomnosti křesťanů ve Svaté zemi je jasná a nepopiratelná. Král Abdalláh se snaží každodenním úsilím zasévat semena lásky a bratrství mezi muslimy a křesťany v této době, v níž sektářské války spalují celé národy,“ uvedl řecký patriarcha Jeruzaléma Teofil III.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.