Katolický farář na ostrově Lesbo o uprchlících a domorodcích

14.4.2016 

Obyvatelé ostrova Lesbos jsou pro Evropu příkladem solidarity. Ačkoli sami mnoho nemají, neodmítli potřebné a nakolik je to v jejich moci nabízejí jim pomoc i obyčejnou lidskou podporu. Poukazuje na to P. Leon Kiskinis, farář jediné katolické farnosti na tomto řeckém ostrově:

Cesta má před celým světem svědčit o tom, že migranti nejsou pouhá čísla, ale především lidé. Mají svou historii, mají sny a mají konkrétní jména. když je tedy přijímáme, je nutné s nimi jednat s důstojností, jaký lidské osobě náleží. Místní obyvatelé na Lesbu projevili nesmírné bratrství a velké lidství. Nikdy dříve jsem tu něco podobného neviděl. Neschovali se ve svých domech a nezavřeli dveře před nosem, nepostavili zdi či ploty, ale přijali všechny tyto lidi, spoléhajíce, že podobně solidárně je přijme Evropa, jako vlast lidských práv.

P. Kiskinis je přesvědčen, že k řešení této humanitární krize je potřeba úzké spolupráce, a oceňuje, že také papežská návštěva bude ekumenická. František přijede společně s patriarchou Bartolomějem a pravoslavným arcibiskupem Athén.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.