Arcibiskup Jurkovič: Evropa zažívá kulturní šok

15.4.2016 

Papež František přijal nového pozorovatele Svatého stolce při agendě OSN v Ženevě arcibiskupa Ivana Jurkoviče. Během rozhovoru Svatý otec vyjádřil některé své obavy spojené s působením OSN, hovořilo se o spontánní spolupráci s pravoslavnou církví jako reakci na krizovou situaci či o problémech spojených s rozvojem světové ekonomiky.
Zeptali jsme se arcibiskupa Jurkoviče na v souvislosti s náporem uprchlíků často skloňovaný “nedostatek solidarity v Evropě”. Jak hodnotíte například rozhodnutí Rakouska uzavřít Brennerský průsmyk?

“Na každý problém můžeme pohlížet ze dvou různých stran. Jedna je dramatická, kategorická a symbolicky naléhavá. Tato verze se samozřejmě nabízí a překvapuje nás. Zároveň je ale nutné přistupovat k věci zodpovědně. Zavírat či nezavírat – nevím. V situaci, kdy máme před sebou trpící lidi, potřebujeme organizovanou a koordinovanou odpověď. Evropa zažívá jakýsi šok, skutečný kulturní šok. Musíme reagovat a pomáhat k reakci....Problémy tu jsou, některé se vyřeší, na jiné si možná zvykneme.... Ale zcela jistě můžeme říci, že nebudeme mít důvod stydět se za to, co církev dnes dělá. Jiná reakce se ani od církve nedala očekávat.”
- Říká stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v Ženevě arcibiskup Ivan Jurkovič.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.