Kardinál Parolin na oslavách 1050. výročí „Křtu Polska“

18.4.2016 

Děkovnou liturgií v Poznani vedenou papežským legátem kardinálem Parolinem vyvrcholily v pátek večer oslavy 1050. výročí „Křtu Polska“. Eucharistické slavnosti v tamní katedrále (foto) se zúčastnili rovněž nejvyšší státní představitelé. Poznaňský metropolita, arcibiskup Stanislaw Gądecki, zdůraznil, že i dnes, kdy nás od křtu Měška I. dělí 40 generací, je důležité zachovávat věrnost a kříž neztratil nic na své důležitosti:
„Nikdo, kdo se dnes střízlivě dívá na svět, si nemůže myslet, že si křesťané dnes mohou dovolit zabývat se jen svými vlastními věcmi, a nebrat v potaz ohromnou krizi víry, jaká zasáhla naši společnost, nebo očekávat, že dědictví hodnot, po věky předávaných křesťanstvím, bude nadále inspirovat a formovat budoucnost této společnosti,“ řekl předseda polského episkopátu.

V sobotu pokračovaly oslavy na poznaňském stadionu INEA, kde mši svaté předsedal rovněž kardinál státní sekretář Pietro Parolin:
„Jsem rád, že jsem tady s vámi jako papežský legát. Chtěl bych a modlím se za to, aby nejkrásnějším plodem těchto oslav bylo zakořenění stále silnějšího přesvědčení, že každý z nás musí být učedníkem a misionářem a že celá církev, v každé své části i jako celek, musí zářit svým učednickým a misionářským charakterem,“ řekl vatikánský státní sekretář.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.