Vždycky buďme v dosahu

23.4.2016 

Videoposelství papeže účastníkům setkání mládeže, olympijský stadión v Římě

Drazí chlapci a děvčata, dobrý večer!
Shromáždili jste se ke sváteční a radostné příležitosti. Nestihnul jsem přijít a je mi to líto. A rozhodl jsem se pozdravit vás tímto videoposelstvím. Velice rád bych přišel, ale nezvládnul jsem to.
Děkuji vám, že jste přijali pozvání a přišli jste v tomto Svatém roce do Říma. Dnes dopoledne jste proměnili Svatopetrské náměstí na velkou zpovědnici a potom jste prošli Svatou branou.

Nezapomínejte, že Brána znamená setkání s Kristem, který uvádí do Otcovy lásky a žádá od nás, abychom byli milosrdní jako je milosrdný On.
Zítra budeme společně sloužit mši. Je správné, že byl dán také tento prostor ke společnému setkání, radosti a poslechu výmluvných svědectví, která vám mohou pomoci růst ve víře a v životě.

Vím, že nosíte šátek, na kterém je napsán seznam skutků tělesného milosrdenství. Zapište si je do paměti, protože tvoří křesťanský životní styl. Jak víte, skutky milosrdenství jsou jednoduchá gesta, která patří ke každodennímu životu a umožňují rozpoznat v druhých lidech – i mladých - Ježíšovu tvář! Také mladí jako vy mají hlad, žízeň; jsou to uprchlíci, cizinci či nemocní a žádají naši pomoc, naše přátelství.

Být milosrdní znamená být schopní odpustit. A to není snadné. Může se stát, že někdy v rodině, ve škole, ve farnosti, v tělocvičně nebo na místech zábavy někdo pochybí a ublíží nám. Anebo že v nějaké nervózní chvíli můžeme někoho urazit my. Neuvízněme v zášti nebo v touze pomstít se. K ničemu to není. Je to jako červotoč, který sžírá duši a nedovoluje nám, abychom byli šťastní. Odpusťme! Odpusťme a zapomeňme na utrpěnou škodu. Tak budeme moci chápat Ježíšovu nauku, být Jeho učedníky a svědky Jeho milosrdenství.

Chlapci a děvčata, někdy se mi stane, že mám telefonovat s přáteli, ale nejde to, protože dotyčný je mimo dosah. Určitě to znáte také, když váš mobil někde nemá signál. Dobře si pamatujte, že pokud ve svém životě nemáte Ježíše, jako byste byli mimo dosah. Nedá se mluvit, člověk se uzavírá do sebe. Vždycky buďme v dosahu. V rodině, farnosti, škole, protože na tomto světě můžeme vždycky něco dobrého a pravdivého říci.

Všechny vás nyní zdravím, přeji vám, abyste tyto chvíle prožili v radosti a všechny vás očekávám zítra na Náměstí sv. Petra.
Ciao!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.