Připomínka arménské genocidy

25.4.2016 

Na neděli připadlo výročí „Metz Yeghern“, Velkého zla, jak Arméni nazývají vyvražďování příslušníků svého národa ze strany osmanských Turků, ke kterému došlo v letech 1915-18. Masakr asi milionu a půl Arménů bývá označován za první jednoznačně dokumentovanou genocidu v dějinách. Přesto za pouhé vyslovení tohoto termínu dodnes hrozí v Turecku až tříleté vězení.

Arménský den paměti byl připomenut také v Papežské arménské koleji v Římě. Modlitebního bdění, které mu předcházelo v sobotu v podvečer, se zúčastnil prefekt Kongregace pro východní církve, kardinál Leonardo Sandri. Tyto strašlivé události lidských dějin nám umožňují nahlédnout zlo, jakého je lidské srdce schopné, ale jejich připomínka nás má otevírat perspektivně smíření a lepší budoucnosti, řiká kardinál Sandri:

„Myslím, že je nezbytné připomínat si těžké újmy na lidské důstojnosti jako jsou války, pronásledování a nespravedlnosti na člověku, avšak proto, abychom se obrozovali novou nadějí. Některé rány po takto strašlivých událostech však zůstávají.
Dnes všichni hledíme na tragédii a oběti konfliktu v Náhorním Karabachu a doufáme, že s pomocí mezinárodního společenství bude nalezeno správné a trvalé řešení tohoto konfliktu mezi dvěma národy, které může mít vážné následky zejména pro Arménii, zemi tak drahou katolické církvi, první křesťanský stát vůbec. Doufejme, že konflikt nepřeroste ve válku mezi náboženstvími a různými pozicemi.“

- říká prefekt Kongregace pro východní církve, kardinál Leonardo Sandri.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.