Kard. Müller: Kdyby chtěl papež měnit nauku, podal by plný výklad

5.5.2016 

Apoštolská exhortace Amoris laetitia je v souladu s předchozím učením církve, říká kardinál Gerhard Müller. Prefekt Kongregace pro nauku víry varoval před zavádějícími interpretacemi posledního papežského dokumentu během prezentace své nové knížky „Raport o naději“ (Informe sobre la esperanza) v Madridu. Zdůraznil, že není možné „žít ve stavu milosti a zároveň být ve stavu hříchu. Církev nemůže změnit Boží zákon, nemá takovou moc a nemůže změnit nerozlučnost manželství,“ řekl kardinál Müller.

Prefekt Kongregace pro nauku víry vysvětlil, že každý, kdo je ve stavu těžkého hříchu, musí přistoupit k svátosti smíření. Jak dodal, to je věc, kterou nemůže změnit ani papež ani všeobecný koncil. Uvedl také, že papeži Františkovi jde o něco jiného. Chce, aby se církev zamyslela nad tím, jak integrovat ty, kdo vědí o své neregulérní situaci, ale chtějí se církvi přiblížit.

Kardinál Müller mluvil rovněž o své oddanosti papeži Františkovi. Zdůraznil, že si váží jeho osobitého a pastoračního stylu. Varoval nicméně před špatnou interpretací jeho učení a hledáním rozporu mezi ním a předchozími papeži.

Téhož tématu se kardinál Müller dotkl také během setkání s bohoslovci v Oviedu. Zdůraznil, že v Amoris laetitia papež nepotvrzuje, že rozvedení žijící v novém svazku mohou přistupovat k eucharistii. Kdyby chtěl František měnit takto důležitou a hluboce zakořeněnou disciplínu, řekl by to jasně a předložil by k tomu důvody. Jak dodal, poznámka č. 351, v níž je řeč o „svátostné pomoci“, se vztahuje obecně na objektivní situace hříchu a nikoli na tento konkrétní případ rozvedených a znovu sezdaných. – uvedl kardinál Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.