Aleppští katolíci prosí, aby se v neděli 8. května sloužily bohoslužby za mír v Sýrii

5.5.2016 

Představitelé katolických komunit v Aleppu se obracejí na biskupy, kněze a věřící z celého světa s prosbou, aby příští neděli, 8. května, sloužili mši svatou za mír v Sýrii a zejména v Aleppu. O apelu informoval agenturu AsiaNews O. Ibrahím Alsabagh (foto), čtyřiačtyřicetiletý františkán, kustód a farář latinské farnosti v Aleppu. „Prosíme o modlitbu na celém světě, protože situace je dramatická. Dochází k násilí na mnoha nevinných, potřebujeme soucit a milosrdenství,“ říká O. Ibrahím a popisuje situaci ve městě:

V naší části města – křesťanské čtvrti v západní části Aleppa jsou pod kontrolou vlády – bylo dnes ráno hrobové ticho, jen málo lidí na ulicích a žádné zvuky, ale v ostatních částech města pokračují boje,“ pokračuje O. Ibrahím. Včera byl nejhorší den v týdnu, s těžkým bombardováním. Rakety odpálené z oblastí obsazených rebely dopadly na nemocnici Dabbi´t a zasáhly porodnické oddělení, kde vedle dospělých zabily také 17 dětí. Ještě předtím bombardovali univerzitu, zejména státní univerzitu. Tisíce studentů musely strávit dlouhé hodiny v podzemí. Proto ministerstvo školství nařídilo uzavřít na tři dny všechny školy ve městě,
vypráví syrský františkán.

Na cestě vedoucí k univerzitě byla zcela zničena jedna budova a zatím nevíme, kolik lidí v troskách zůstalo. A to nepočítáme sporadická či intenzívnější bombardování v dalších čtvrtích,
dodává O. Ibrahím.
Mezi zasaženými budovami je také mešita Aisha ve čtvrti Zahraa, která byla považována za útočiště muslimských rodin, které musely opustit jiné městské části.
To, co prožíváme, jsou skutečně zločiny proti lidskosti: proč útočit na děti, novorozence, rodičky či univerzitní studenty. Ať tomu říkáme pomsta či terorismus, jsou to v každém případě strašlivé činy,“ zdůrazňuje farář z Aleppa.

„Základním problémem je hlad po moci a světská sláva. Je nutné okamžitě něco udělat. Pokud to takhle půjde dál, čeká nás humanitární katastrofa. Tady se už nedá žít. Už to dál nejde. Kdo zůstává? Čtvrtina z těch, kdo až dosud zůstávali, utekla v posledních dnech do trochu méně ostřelovaných oblastí. Nemáme přesné údaje. Zůstávají nemocní staří lidé, početné rodiny, které nemají úspory, a chudí. Jsou tady také místní mafie, které využívají chaosu. Chtěl bych apelovat: Dost! Dost bylo válek sváděných na cizím území. Chceme žít v míru. Ať přestanou krást člověku a rodinám důstojnost. Jako křesťané prosíme o modlitby, zejména při nedělních mších svatých“ – říká pro Vatikánský rozhlas o. Ibrahím.

V Aleppu neexistuje rozdíl mezi východem a západem, všichni musíme být nablízku těm, kdo trpí, těm, na nichž je pácháno násilí... Jako církev jsme nablízku nejen křesťanům ale všem, jejichž důstojnost byla těmito násilnostmi zasažena. Proto chci znovu apelovat na vás všechny. Prosím o modlitbu a děkuji za solidaritu, blízkost a dobrou vůli!
– říká o. Ibrahím Alsabagh, z latinské farnosti v Aleppu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.