Biskup Jeanbart: Když mohl být truhlářem Ježíš, můžeš jím být i ty

12.5.2016 

„Když mohl být truhlářem Ježíš, můžeš jím být i ty,“ těmito slovy melchitský biskup Aleppa Jean-Clément Jeanbart vybízí své mladé věřící k účastni na projektu „Build to stay“ – totiž Buduj, abys mohl zůstat. Jde o formační program iniciovaný syrskou církví za finanční podpory papežské nadace Kirche in Not, který chce pomáhat co největšímu množství křesťanů, aby mohli zůstat ve vlasti. Pomůže jim rekonstruovat své domy a zároveň vyučit se řemeslu.

Biskup Jeanbart nikdy neztratil naději a odhodlaně mluví o obnově Sýrie, až skončí válka. Právě proto dal podnět k tomuto projektu: „Musíme udělat všechno, co je v našich silách, aby věřící neopouštěli Aleppo a aby se vrátili ti, kdo z města odešli“. Podle odhadů místní církve žilo v Aleppu před začátkem války 150 tisíc křesťanů, z nichž dnes zůstalo sotva 40 tisíc.

Do projektu se v tuto chvíli zapojilo 150 učňů, z nichž se brzy stanou kováři, truhláři a zedníci. Církev nabízí také přípravu pro ženy, které se chtějí stát krejčovými, kosmetičkami či zdravotními sestrami. Velká poptávka je především po zdravotním personálu, který by sloužil starým lidem a tisícům raněných.

Kromě mecenášů jako je Kirche in Not, má biskup Jeanbart k dispozici skupinu třiceti dobrovolníků - bankéřů, učitelů a podnikatelů - kteří mu pomáhají s organizací kurzů. „Jedině církev může pomáhat křesťanům, aby zůstali, a jsem přesvědčen, že se náš projekt ujme také v dalších syrských městech.“

Navzdory hrůzám, ničení a strachu z invaze Islámského státu, si křesťané v Aleppu zachovali naději, byť tlumenou. „My jako církev musíme uchovávat tyto drobty naděje a poskytovat věřícím prostředky k obnově života. Je to jediný způsob, jak zastavit exodus křesťanů ze země, kde se křesťanství rodilo,“ říká melchitský biskup z Aleppa Jean-Clément Jeanbart.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.