Program apoštolské cesty do Arménie

13.5.2016 

Ve dnech 24. až 26. června navštíví papež František v rámci své 14. zahraniční cesty Arménskou republiku, zejména její hlavní město Jerevan a dále druhé největší arménské město Gjumri, vzdálené asi 120 km od Jerevanu, kde se soustřeďuje katolické společenství. K nejvýznamnějším bodům oficiálního programu, který dnes zveřejnil Svatý stolec, náleží návštěva v Ečmiadzinu, sídle patriarchy arménské apoštolské církve.
Papež František bude v katedrále Matky Boží, jedné z nejstarších křesťanských staveb, slavit božskou liturgii společně s arménským katolikem Karekinem II., na jehož pozvání přijíždí a se kterým v závěru cesty podepíše společné prohlášení. Dále jmenujme návštěvu památníku obětí arménské genocidy rovněž v Ečmiadzinu.
Vyvrcholením cesty pak bude mše svatá pro katolické společenství v Gjumri, města, které koncem osmdesátých let minulého století téměř vyhladilo silné zemětřesení. Papež zavítá do tamních arménsko-apoštolských kostelů Panny Marie Sedmibolestné a Svatých mučedníků. Kromě ekumenických setkání s představiteli arménské apoštolské církve papež František pozdraví rovněž katolické biskupy Arménie a setká se s prezidentem republiky, Seržem Sargsjanem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.